Syge børn på tropeferien? Her er hvad du gør

Er du forberedt på, at dine børn kan blive syge på ferien? Få børnelægens råd til, hvad du kan gøre, når ferien tager en uventet drejning.

"Jeg har det ikke så godt, mor ...".

En omgang skoldkopper, feber eller andre børnesygdomme kan hurtigt lægge en dæmper på den ellers gode feriestemning.

Når man rejser i et fremmed land med sine børn, kan forældre naturligt nok have tendens til at blive mere bekymrede, end de normalt ville være under vante rammer i Danmark, men ro på.

Det skal nok gå, siger Niels Fisker, som er overlæge ved børnemodtagelsen på Odense Universitetshospital.

Han giver her et par gode råd til, hvad man kan gøre, når børnene bliver syge.

- Hvis dit barn ellers reagerer normalt, så er vi som læger ikke bekymrede, men har du svært ved at komme i kontakt med særligt de helt små børn, skal du selvfølgelig ikke tøve med at kontakte en læge, siger Niels Fisker.

Ellers spørg dig selv, hvad du ville gøre i Danmark.

Når barnet viser tegn på sygdom, fx diarré, opkast eller lignende, er det vigtigste, du kan gøre, at give barnet masser af væske.

Særligt hvis ferien foregår under meget varme himmelstrøg.

- Det er vigtigt, at barnet drikker rigeligt med væske. Det bedste er mælk for børn under 1 år. For ældre børn gerne vand tilsat en blanding af salt og sukker, som man kan købe på apoteket i Danmark eller ofte lokalt. Nogen vil måske give børene cola, men det vil jeg fraråde, da der er alt for meget sukker og for lidt salt i, siger Niels Fisker.

Er barnet ramt af en febersygdom, vil det i 50 procent af tilfældene være feberfri indenfor 5 dage, men i nogle tilfælde kan der gå op til 14 dage.

Man skal også gøre sig klart, at en udenlandsk læge måske har et andet syn på antibiotikabehandling, end lægerne har herhjemme, hvor der ikke bliver givet så meget antibiotika til børn.

- Der må man nok være forberedt på, at der kan være et misforhold mellem lægens og dine forventninger til behandling, siger Niels Fisker.

Inden du pakker kufferterne, bør du også undersøge, om du har en rejseforsikring.

Nogen har rejser inkluderet i deres almindelige indboforsikring, men mange kan have brug for at tegne en forsikring hos et rejseforsikringsselskab, hvis de fx får brug for hjemtransport eller lignende. 

Dit gule sygesikringskort dækker ikke længere som rejsesygesikring uden for Danmark, Færøerne og Grønland, og selvom du har fået det nye, blå EU-sygesikringskort, er du kun sikret samme behandling som borgerne i det pågældende land, du rejser i.

En rejseforsikring har som regel en alarm-service tilknyttet, som kan sætte dig i kontakt med en læge, hvis det skulle blive nødvendigt.

På den måde er du også sikker på at kunne få erstatning for hjemrejse og forlænget ophold senere hen.

- Når du står i en situation, hvor du har syge børn i et fremmed land, kan det være en god tryghed at have, at du kan komme til at tale med nogen på dit eget sprog, som kan tage hånd om situationen, siger Uffe Svensson, som er direktør i Gouda Rejseforsikring.

Flere rejseforsikringsselskaber understreger vigtigheden af, at du får en såkaldt forhåndsgodkendelse, inden familien tager af sted, hvis dit barn har været syg for nylig.

På den måde er du sikker på, at forsikringen dækker.

- Vi oplever desværre, at mange kunder rejser med syge børn, fordi en vagtlæge har sagt ok, men har man ikke en forhåndsgodkendelse, så dækker forsikringen ikke, siger nordisk marketingchef i Europæiske Rejseforsikring, Mark Bartram.

Huskeliste:

Husk det blå sygesikringskort til hele familien og medbring eventuelt jeres eget hjemmeapotek med et børnetermometer, noget febernedsættende medicin og væskeerstatning.

Hjemrejse:

Det kan være en god idé at kontakte forsikringsselskabet, inden du tager af sted til lufthavnen, da flyselskabet i nogle tilfælde kan nægte dig eller dit barn at flyve, hvis I er syge.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.