Danmark

Syge med hepatitis tyr til udenlandsk kopimedicin

Danskere med hepatitis føler sig presset til selv at købe medicin i udlandet, da prisen i Danmark er høj.

Danskere med leverbetændelsen hepatitis C kan købe kopimedicin i udlandet til en brøkdel af, hvad medicinen koster herhjemme.

Den høje pris i Danmark er medvirkende til, at medicinen kun tilbydes danske patienter, når deres lever begynder at tage skade, skriver Information.

For få år siden lancerede den amerikanske medicinalgigant Gilead Sciences en ny revolutionerende medicin mod sygdommen. Kuren, som danske regioner indtil videre har indkøbt for 240 millioner kroner, koster dog mellem 250.000 og 500.000 kroner per patient.

Hepatitis C kan føre til skrumpelever og leverkræft.

Det er i Danmark ikke tilladt at importere medicin til eget forbrug fra lande uden for EU. Til gengæld må man godt medbringe medicin fra en ferie til op til tre måneders eget forbrug, uanset hvor i verden man har rejst.

Information har talt med en dansk hepatitis C-smittet. Vedkommende, der ønsker at være anonym, fortæller, at han ikke kunne få medicinen mod sygdommen, da han ikke "var syg nok".

I frustration fik han en ven til at købe en kopiversion af medicinen med hjem fra Bangladesh, hvor kuren kun koster 1000 dollar, 6710 kroner. Herhjemme tog han kuren under overvågning af sin danske læge. 12 uger senere var han helbredt, skriver Information.

Overlæge på Rigshospitalet Jan Gerstoft har flere gange haft danske patienter med hepatitis C, som ikke har været syge nok til at blive tilbudt kuren herhjemme.

De har derfor bestilt kopimedicin fra eksempelvis Indien til Storbritannien, hvor man godt må importere medicin til eget forbrug fra. Derfra har de bragt kuren til Danmark og gennemgået behandlingen under overvågning af danske læger.

- Jeg vil ikke anbefale, at folk på den måde selv køber kopimedicin fra udlandet. Det er ikke en ønskværdig trafik. Men jeg forstår godt, at folk gør det, siger Jan Gerstoft til Information.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.