Symbolsk EM-opgør rykker stort EU-møde

EU's dagsorden retter ind efter det symbolske EM-opgør mellem EU's duks og fodslæber, Tyskland og Grækenland.

Symbolsk EM-opgør rykker stort EU-møde

Fredagens EM-kvartfinalekamp i Gdansk mellem Tyskland og Grækenland har allerede længe inden første fløjt sat sit præg på den tunge politiske kalender i resten af Europa.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har været så opsat på selv at nå på plads på vip-tribunen i Gdansk, at hun har fået Italiens premierminister, Mario Monti, til at fremrykke et topmøde i Rom mellem hende, Monti og de franske og spanske ledere.

I Luxembourg leder økonomiminister Margrethe Vestager (R) et møde med sine EU-kolleger. Deres møder har i to år været konstant præget af Grækenlands gældsproblemer og Tysklands rolle som dem, der betaler.

Vestager er ikke i tvivl om, at aftenens kamp vil præge mødet.

- Det tror jeg helt bestemt. I hvert fald tror jeg, vi bliver færdige, så vi kan se bold, siger Vestager.

Det er stadig uklart, om Grækenlands nyudnævnte premierminister, Antonis Samaras, også når at komme til Gdansk for at se fodbold.

Merkel har ifølge Athens News Agency sagt, at hun vil "være rigtig glad for at se ham der". Hun har i øvrigt understreget, at hun ser frem til "en meget fair sportsbegivenhed".

Medierne i begge lande har dog ikke holdt sig tilbage fra at svælge i den symbolske betydning af opgøret mellem euroens økonomiske dukse og fodslæbere.

Den tyske avis Bild sendte i tirsdags følgende besked til grækerne:

- Glæd jer, kære grækere, nederlaget på fredag er en gave. Der er ingen redningsfond, der kan hjælpe jer mod Jogi Löw (den tyske landstræner, red.).

Den store græske avis Kathimerini varmede torsdag også godt op til kampen:

- Hvis nogen tror, at morgendagens EM-kvartfinale mellem Grækenland og Tyskland bare er sport, tager de grueligt fejl. Det er politik, ja måske ligefrem krig, med andre midler, skriver avisen.

/ritzau/