Naturkatastrofer

SYNSPUNKT Kunsterisk frihed i fare

I et debatindlæg i NORDJJYSKE lørdag den 13. september kunne man læse, at ” Den Gule Negl”, Kim Larsen, Johnny Madsen, Thomas Helmig og Klaus Kjellerup, anklages for at tage patent på ” sandheden” om rygning.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

En uoverensstemmelse endte natten til søndag med, at en mand stak en tændt cigaret i øjet på en anden mand. Arkivfoto Henrik Bo

Sangen ”Hold dig på måtten” beskrives som en protestsang mod rygeloven. Ja, det er da helt sikkert ikke en sang, der er skrevet, fordi man er tilfredse med tingenes tilstand. Først og fremmest synes jeg, at det er betænkeligt, at man er nået dertil, at det åbenbart skal være forbudt at protestere mod noget, som man ikke er enig i. Vi lever i et demokratisk samfund med ytringsfrihed(endnu); og i dette tilfælde kunstnerisk frihed til at fortælle, hvad man har lyst til. Protestsange opfattes i dag nok af mange som et fortidslevn, primært fra de glade tressere, hvor mange unge dengang gjorde oprør mod datidens samfund på mange forskellige måder. Nogle skrev samfundskritiske sange, andre eksperimenterede med forskellige rusmidler, andre igen forsøgte sig med alternative boformer. Fælles for dem alle var, at man ikke var tilfredse med det samfund, man levede i, og man ville ikke lade sig diktere af dem som troede, at de havde patent på, hvordan man skulle tænke, opføre sig og leve sit liv. Mange år er gået siden da, og vores samfund havde næppe set ud, som det gør, hvis ikke ungdommen dengang havde protesteret mod de ting, som var dem inderligt imod. I dag lever vi i et oplysningssamfund som aldrig før. Der er stort set ikke den ting, som vi ikke kan blive klogere på, og hurra for det. Der er nemlig ingen undskyldninger for ikke at leve et sundt og ansvarligt liv, for alle ved jo godt, at det er usundt at ryge, drikke og spise underlødige madvarer. I samfundets tjeneste besluttede regeringen så sidste år at indføre rygeloven, og dermed var det forbudt at smøge den i offentlige rum, på barer og restauranter. Mange var og er sikkert mere end tilfredse med den lov; det er i hvert fald det billede, som samtlige medier konstant bombarderer os med via utallige meningsmålinger fra forskellige befolkningsgrupper. MEN – så finder Kim Larsen og andre sangere og musikere pludselig på at gå imod den gængse opfattelse, at alle er tilfredse med, at man ikke længere må ryge, hvor det passer én. Den Gule Negl tager ikke patent på sandheden og sundheden, de benytter sig bare af deres kunstneriske frihed til at ytre sig, som de nu har lyst til. Man kan være enige med dem eller ej, men det rokker ikke ved det faktum, at de bare har gjort det, som de er gode til, nemlig at skrive en sang, der viser, hvad deres holdning er. At de så vover at røre ved et så betændt emne som rygning, er jo helt bevidst. I det mindste har de humor, og titlen: ” Hold dig på måtten” illustrerer ganske godt den samfundstrend, der hersker i øjeblikket. De reaktioner, den sang har afstedkommet, understreger jo titlen på sangen ganske godt. Hvis ikke du holder dig på måtten, skal andre i hvert fald nok sørge for, at du vender tilbage og bliver på måtten. Mon ikke at Kim og Co. var bevidste om dette? Jeg tror det, og hvis man vil forsøge at give kunstnere og sangere mundkurv på ved at nedgøre dem for deres forsøg på at krydre samfundsdebatten, fornemmer jeg, at det vil få den modsatte virkning.