Udland

Syriens hær har medvind på konfliktens treårsdag

Oprørerne er trængte på slagmarken, hvor regimet vinder frem. Frankrig gentager støtte til oprørerne på årsdag

På dagen, hvor borgerkrigen i Syrien går ind i sit fjerde år, fortsætter det syriske regime dets fremmarch på slagmarken, da hæren lørdag indtog Yabrud, der er en af oprørenes bastioner tæt på hovedvejen mellem Homs og Damaskus i det vestlige Syrien.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger, at regimet vinder terræn med hjælp fra den libanesiske Hizbollah-bevægelse, der er allieret med Bashar al-Assads styre.

Ifølge en unavngiven militærkilde er "13 oprørsledere dræbt", og også mange andre oprørere meldes dræbt.

For oprørerne er Yabrud en del af en vigtig forsyningsrute, og de seneste kampe udstiller den fastslåste konflikt i landet, der står i skarp kontrast til de folkelige opstande, der væltede diktatorer i Tunesien og Egypten i forbindelse med Det Arabiske Forår.

Som et sigende billede på de kaotiske tilstande opgav FN for nylig at tælle de døde.

En aktivistgruppe på oppositionens side anslår ligesom flere nyhedsbureauer, at tæt på 150.000 mennesker er dræbt under konflikten mellem præsident Assads styrker og de forskellige militære fraktioner, der kæmper for at vælte ham.

Lørdag sagde Frankrigs præsident, François Hollande, at landet ikke "lukker øjnene" for den syriske konflikt, selvom andre kriser har overtaget dagsordenen i det politiske verdensbillede.

- Det her er en tragedie, der har varet i tre år. Der foregår massakrer hver dag.

- Vi må fortsætte med at lægge det afgørende pres, så en politisk løsning kan blive fundet, siger Hollande ved en pressemøde med Italiens premierminister, Matteo Renzi, ved sin side.

Det syriske regime har de seneste måneder vundet terræn og generobret styringen i konflikten.

EU's udenrigschef, Catherine Ashton, siger i en pressemeddelelse, at konflikten "ikke har noget sidestykke i nyere historie".

- Det internationale samfund har et ansvar for at bringe det til ophør, påpeger hun.

Styrket af de mislykkede fredsforhandlinger i Genève og med støtte fra Iran og Rusland anses det for mere og mere sandsynligt, at Assad kan fortsætte som præsident i en tredje embedsperiode.

Sker det, vil det ifølge nyhedsbureauet AFP betyde en ende på den FN-støttede fredsproces, der skulle arbejde hen imod en demokratisk overgang i Syrien.

Fredag skrev statslige medier, at Syriens parlament har vedtaget regler for præsidentkandidater, der vil udelukke mange af Assads fjender, der befinder sig i eksil.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.