Udland

Syriens opposition er ramt af kaos efter retræte

Overraskende afgang af topfigur i Syriens Nationale Koalition skaber tvivl om fremtidig kurs blandt oprørerne.

Syriens opposition er ramt af kaos efter retræte

Der hersker usikkerhed og splittelse blandt de syriske oprørere forud for et arabisk topmøde om konflikten i Syrien, efter at lederen af oppositionsbevægelsen Syriens Nationale Koalition, Moaz al-Khatib, overraskende har meddelt, at han træder tilbage.

Khatibs tilbagetræden er en reaktion på, at koalitionen har kritiseret ham for at forsøge at forhandle med regimet, og efter at gruppen har trodset ham ved at vælge en midlertidig regering, som ville indskrænke hans autoritet og bemyndigelser.

- Jeg træder tilbage for at arbejde med en frihed, som jeg ikke har i en officiel institution, siger Khatib søndag i en erklæring, to dage før arabiske ledere mødes for at træffe beslutning om, hvorvidt den syriske opposition skal optages i Den Arabiske Liga.

Koalitionen er anerkendt af snesevis af lande og organisationer som den legitime repræsentant for den syriske befolkning.

Khatibs tilbagetræden sker i protest mod, at oprørerne i Istanbul har valgt Ghassan Hitto som ny premierminister for oprørsbevægelsen. Han har beskyldt "visse lande" - og navnligt Qatar - for at gøre forsøg på at kontrollere de syriske oprørere.

Kilder i blandt oprørerne i Den Frie Syriske Hær (FSA) siger, at de ikke anerkender Hitto som ny premierminister.

- Jeg taler på vegne at de militære råd i FSA og stabsledelsen, når jeg siger, at vi ikke anerkender en premierminister, som er blevet os påtvunget snarere end valgt ved konsensus, siger FSA's pressekoordinator, Louay Muqdad.

Qatars udenrigsminister, Hamad bin Jassim al-Thani, opfordrer Khatib til at tage sin beslutning op til fornyet overvejelse.

Hitto besøgte i weekenden Aleppo, efter at han havde lovet, at han vil oprette en regering i selve Syrien.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.