Udland

Syriens opposition vil klinke skårene

Syriens opposition mødes i Tyrkiet i et forsøg på at danne en samlet front mod præsident Assad.

Syriens opposition vil klinke skårene

Oppositionsledere fra Syrien tager fredag hul på et to dages møde i Tyrkiet, hvor de vil forsøge at samles om en løsning på den blodige krise i deres hjemland.

- Vi vil arbejde i retning af en samlet vision, siger Burhan Ghalioun, som i sidste måned trådte tilbage som leder af den største oppositionsgruppe, Det Syriske Nationalråd (SNC), på grund af en splittelse, der truede med at ødelægge gruppen.

Stort set alle dele af oppositionen er samlet til mødet i Istanbul, hvor der også er repræsentanter fra flere arabiske og vestlige lande samt en repræsentant for den internationale Syrien-udsending, Kofi Annan.

Bassma Qodmani, der er SNC's chef for udlandsrelationer, siger ligeledes, at målet med mødet er at skabe fælles fodslag blandt de forskellige grupper.

- Der er ikke stor uenighed blandt os nu, siger hun.

SNC har været under kritik for ikke at repræsentere den brede vifte af etniske og religiøse grupper i Syrien og for ikke at samarbejde tilstrækkeligt med aktivister på landjorden.

Det skal der rettes op på nu, lover den kurdiske aktivist Abdel Basset Sayda, som nationalrådet søndag udpegede som ny leder.

Men blandt nogle af de mindre oppositionsgrupper er der ikke den store tiltro til, at lederskiftet i SNC vil skabe tilstrækkeligt med forandringer.

- Jeg er ikke optimistisk angående resultatet. Folket kæmper mod Bashar al-Assad, fordi de vil have en demokratisk land og frihed, ikke for at erstatte Assad med Ghalioun eller Sayda, siger Ammar Qurabi, der er leder af den mindre National Bevægelse for Forandring.

- Revolutionen fortjener noget bedre end denne opposition, tilføjer han.

/ritzau/AFP