Udland

Syriens præsident Assad: Vi er i krig

Styret i Damaskus vil sætte alt ind på at vinde krigen, siger præsidenten. Ingen tegn på opblødning.

Syriens præsident Assad: Vi er i krig

Den omdiskuterede præsident for Syrien, Bashar al-Assad, siger nu, at hans land står midt i en tilstand af krig. En krig, som han vil sætte alt ind på at vinde.

- Vi befinder os i en krigstilstand, og når man er i krig, må al politik og al styrke sættes ind for at sikre sejren, siger præsidenten under et møde ifølge Syriens nyhedsbureau Sana.

Dermed tyder intet på, at styrets håndtering af krisen i landet vil blive mindre hårdhændet.

Op mod 15.000 mennesker menes indtil videre at haves mistet livet under urolighederne i landet, mens mindst 500.000 mennesker har forladt deres hjem af frygt for deres liv.

Trods de voldsomme uroligheder afviser Assad de vestlige landes opfordring til, at han forlader sin post. Vesten "tager og giver aldrig, og det er blevet bevist", siger han.

- Vi vil have et godt forhold til alle lande, men vi må vide, hvor vores interesser ligger, lyder fra præsident Assad.

Til trods for udtalelserne fra Assad mener USA, at præsidenten er ved at miste grebet om situationen i landet.

Det siger en talsmand for USA's præsident, Barack Obama, efter at en syrisk general, to oberster og over 30 soldater sent søndag flygtede til Tyrkiet.

- Flere fremtrædende militære ledere er deserteret til Jordan og Tyrkiet, og jeg ser det som et tegn på, at regimet mister kontrol, sagde talsmanden Jay Carney.

Carney tror dog, at Assad vil klamre sig til magten; koste, hvad det vil. Han peger på en nylig nedskydning af et tyrkisk militærfly som et tegn på, at magthaverne i hovedstaden, Damaskus, er klar til at bruge alle midler.

Senest har væbnede sammenstød mellem regeringsstyrker og oprørere tirsdag rystet forstæderne omkring Damaskus.

Aktivister betegner kampene som de hårdeste siden begyndelsen af oprøret mod Assad for 15 måneder siden.

/ritzau/AFP