Udland

Syrisk pilot flygter i jagerfly og får asyl

En jagerpilot fra det syriske luftvåben har fået politisk asyl. USA kalder det et betydningsfuldt øjeblik.

Syrisk pilot flygter i jagerfly og får asyl

- En forræder.

Sådan lyder reaktionen fra det syriske regime til nyheden om, at en jagerpilot fra landets luftvåben er fløjet til udlandet og hoppet af.

Piloten - som har rang af oberst - landede torsdag morgen på en militærbase i nabolandet Jordan. Her anmodede han om politisk asyl, og det fik han ud på eftermiddagen af det jordanske ministerråd.

I USA er man tydeligt begejstret over, hvad der er sket.

- Det er åbenlyst et betydningsfuldt øjeblik, når en gut tager sit fly til 25 millioner dollar og flyver det til et andet land, lyder det fra Victoria Nuland, som er talsmand for det amerikanske udenrigsministerium.

- Det her er sådan, tingene begynder, tilføjer talsmanden og kalder det en "ekstremt tapper" handling.

Flyet, der er en russisk-bygget MIG-jager, landede på militærbasen 80 kilometer nord for den jordanske hovedstad, Amman, ved nitiden dansk tid.

Syriens statskontrollerede tv sagde kort efter, at det syriske flyvevåben havde mistet kontakten med piloten, der var på træning i luftrummet over det sydlige Syrien tæt ved grænsen til Jordan.

Flere end 120.000 syrere er flygtet til Jordan, siden modstandere af den syriske præsident, Bashar al-Assad, indledte et oprør mod ham i marts i fjor.

De syriske myndigheder har stemplet piloten som landsforræder og krævet jagerflyet leveret tilbage.

/ritzau/AFP