Udland

Syriske oprørere dræbte mange soldater

EU's ledere øger presset på Rusland for at få det til at ændre signaler over for Syriens regime.

Syriske oprørere dræbte mange soldater

Syriske oprørere siger, at mindst 80 soldater fra regeringsstyrkerne er blevet dræbt i weekenden under oppositionens intense angreb på blandt andet hærens kontrolposter.

Menneskeretsgruppen Syrian Observatory citerer oprørsgrupper for, at de har angrebet blandt andet kampvogne og dræbt over 100 soldater. Gruppen bekræfter navne på 80 af de dræbte efter at have været i kontakt med lokale læger.

Der var mange nye kampe mellem regeringssoldater og oprørere i Damaskus og i Idlib provinsen, hvor fire oprørere blev meldt dræbt.

Ifølge Syrian Observatory er 2400 mennesker blevet dræbt i Syrien, efter at en FN-støttet våbenhvile trådte i kraft den 12. april. Under hele den 15 måneder lange konflikte i landet er 13.500 mennesker blevet dræbt ifølge gruppens opgørelser.

Den regeringstro avis al-Watan beskylder Saudi-Arabien for at stå bag planer om at ville styrte Syriens regering ved blandt andet at bruge Libanon som springbræt.

Avisen hævder, at saudiaraberne sender våben og lejesoldater til det nordlige Libanon i forbindelse med konflikten.

- Saudi-Arabiens udenrigsminister, Saud al-Faisal, er med til at ændre Nordlibanon til en bufferzone, hvorfra syrere vil blive angrebet og dræbt, skriver al-Watan.

I Sankt Petersborg drøftede den russiske præsident, Vladimir Putin, mandag krisen i Syrien med EU's præsident, Van Rompuy, og EU-Kommissionens formand, Jose Manuel Barroso.

- Vi må nå til enighed om et fælles signal til Syrien, siger Rompuy, der fastslår, at der fortsat er uenighed mellem parterne. Men han tilføjer, at Moskva og Bruxelles er enige om, at den FN-støttede fredsplan må accepteres.

I EU er der i stigende grad frustration over den russiske politik i forhold til Syrien. Moskva afviser blandt andet, at regimet i Damaskus har skylden for en massakre på over 100 mennesker i Houla i sidste måned. Ifølge russerne har oprørerne en del af skylden.

/ritzau/Reuters