Udland

Syriske oprørere truer med at opgive våbenhvile

Oprørsgrupper i Syrien beskylder regeringshæren for at bryde den skrøbelige aftale om våbenstilstand.

Rebel fighters walk near damaged buildings in al-Rai town, northern Aleppo countryside Foto: Reuters/Khalil Ashawi

Rebel fighters walk near damaged buildings in al-Rai town, northern Aleppo countryside Foto: Reuters/Khalil Ashawi

Syriske oprørsgrupper siger i en meddelelse, at de vil forlade aftalen om en våbenhvile, hvis regeringen fortsætter med at bryde den.

Der har været kampe og luftangreb i flere områder, siden våbenstilstanden trådte i kraft fredag.

- Fortsatte krænkelser begået af regimet og bombardementer og forsøg på at angribe områder, der er under de revolutionære fraktioners kontrol, vil gøre aftalen ugyldig, hedder det i meddelelsen, der er underskrevet af en række oprørsgrupper.

Fredag var der ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder sporadiske kampe i området Wadi Barada. Her skulle syriske regeringsstyrker fra helikoptere have bombet oprørsgrupper.

Blandt andet Jabhat Fateh al-Sham, tidligere kendt som Nusra-fronten, holder til i dette område. Denne gruppe er ifølge Syriens regering ikke en del af våbenhvileaftalen.

Ledende folk i den syriske opposition mener dog, at også Jabhat Fateh al-Sham er omfattet af våbenhvilen.

Der var ifølge observatoriet også kampe i Hama-provinsen i det centrale Syrien. Der har dog ikke været meldinger om dræbte i forbindelse med de seneste kampe.

Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder har hovedkvarter i London. Gruppen overvåger udviklingen i den syriske konflikt via et netværk i landet.

Aftalen om våbenhvile er forhandlet på plads af Rusland, Tyrkiet og Iran. Alle tre lande er involveret i den blodige konflikt i Syrien, men støtter forskellige parter.

Lørdag skal der efter planen stemmes om våbenhvilen i FN's Sikkerhedsråd. Det er Rusland, der har udarbejdet resolutionen, som stormagterne skal stemme om.

Russerne siger, at de ønsker, at FN bliver en del af allerede planlagte fredsforhandlinger i Kasakhstan i januar.

Flere end 310.000 personer er blevet dræbt i krigen i Syrien. Tallet kan dog være højere, da adgangen til Syrien er begrænset.

Samtidig er 11 ud af Syriens 22 millioner indbyggere blevet drevet på flugt - enten internt i landet eller til andre lande.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst