Udland

Syriske oprørere vælger første premierminister

Koalitionen mod Bashar al-Assads regime i borgerkrigsramte Syrien har fået ny frontfigur.

Syriske oprørere vælger første premierminister

Syriens vigtigste oppositionsgruppe, Den Nationale Koalition, har fået sin første premierminister.

Ghassan Hitto, som er vestligt uddannet og tidligere forretningsmand, fik et flertal af stemmerne i en afstemning blandt medlemmer af koalitionen på et møde i Istanbul tirsdag. Det fortæller kilder på stedet til nyhedsbureauet Reuters.

Hitto beskrives som en konsensuskandidat i oprørskoalitionen, som plages af intern strid og splittelse. Hans første opgave bliver at danne en midlertidig regering, der får base inde i de dele af Syrien, som oprørsstyrkerne har kontrol over.

Imens lader borgerkrigen i den mellemøstlige land til at fortsætte med uformindsket styrke.

Den amerikanske regering bekræftede mandag aften, at syriske kampfly har bombet mål inde i nabolandet Libanon. En talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium betegner det som "en betydelig optrapning".

Mindst 70.000 mennesker har mistet livet i den blodige konflikt i Syrien, der begyndte for to år siden som et fredeligt oprør mod præsident Bashar al-Assads regime. Flere end en million mennesker er siden blevet drevet på flugt.

Selv om de syriske oprørere i dag kontrollerer store områder af landet, så synes konflikten i flere måneder at befinde sig i et dødvande. Den eneste udvikling er, at stadig flere mennesker bliver dræbt for hver dag, at konflikten fortsætter.

Urolighederne i landet begyndte 15. marts 2011 med landsdækkende protester, da unge mennesker blev anholdt for at male politiske slagord mod regimet. Situationen eskalerede, da sikkerhedsstyrker skød på ubevæbnede demonstranter.

Hverken Assad eller oprørerne har tilsyneladende tænkt sig at vige, og begge sider af konflikten er afhængig af støtte udefra. På det seneste har Iran optrappet dets militærstøtte til regimet, der også har fået hjælp af Rusland og Kina.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.