Syv skjulte tegn på lavt stofskifte

Lavt stofskifte skyldes, at kroppens hormoner ikke fungerer optimalt

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

HELE LANDET: Lavt stofskifte er en tilstand, hvor kroppens hormoner ikke fungerer optimalt og man derfor kan tage på uden at spise mere.

Den mest almindelige årsag til lavt stofskifte, hypothyreose, er nedsat produktion af stofskiftehormoner fra skjoldbruskkirtlen (hypothyroidisme).

Op mod 2.000 danskere rammes hvert år af lavt stofskifte og man mener, at 2 procent af ældre kvinder lider af problemet.

Kvinder har ifølge dr. i integreret medicin, Robin Miller, der er medforfatter til bogen The Smart Woman’s Guide to Midlife & Beyond, en op til ti gange højere risiko for at blive ramt af lavt stofskifte, men risikoen rammer hovedsageligt midaldrende eller ældre.

Årsagen skyldes oftest betændelse i skjoldbruskkirtlen, visse typer medicin eller indtagelse af for meget jod.

Tegnene på for lavt stofskifte kan være svære at gennemskue, fordi de ofte minder om andre tilstande, f.eks. ændringer i forbindelse med overgangsalderen, så kan du genkende nogle af de nedenstående tegn, kan det skyldes mange andre ting. Men det er en god ide at opsøge din læge.

1. Træthed

Hvis du er træt om morgenen efter en god nats søvn, kan det være et tegn på, at din skjoldbruskkirtel er for lidt aktiv. For lidt hormon fra skjoldbruskkirtlen i blodet betyder, at dine muskler ikke får nok energi.

- Træthed er nummer et symptom, siger dr. Robin Miller.

- Det drejer sig om den træthed, du stadig føler om morgenen efter en nat med god søvn. Dette er tegn på, at din skjoldbruskkirtel er underaktiv.

2. Nedsat reaktionsevne

En undersøgelse fra University of Kentucky i 2014 testede folk med lavt stofskifte i en bilsimulator og konstaterede, at deres reaktionsevne var på linje med spritbilisters - i hvert fald på linje med personer, der havde en promille på 0,82.

3. Tør hud

Lavt stofskifte pga. skjoldbruskkirtlens lave hormonproduktion kan betyde, at huden bliver kold, tør og bleg. Så tør, at der ikke er nogen sved og håndfladerne og fodsålerne bliver tyk og tør.

Hudens farve kan også være gul på grund af ændringer i A-vitamin stofskifte.

7 madråd til en sund sommerhud

Længere og kraftigere perioder med menstruation og voldsommere mavesmerter kan være tegn på lavt stofskifte, fordi du producerer for få hormoner fra skjoldbruskkirtlen. Det kan også være, at der er kortere imellem blødningerne.

5. Muskelsmerter

Underproduktion af stofskiftehormoner kan medføre uforklarlige smerter eller en pludselig snurren eller følelsesløshed i arme, ben, fødder eller hænder.

10 nemme råd til at øge forbrændingen

Hvis skjoldbruskkirtlen producerer for få hormoner, kan nerverne sende anderledes signaler fra hjernen og via rygmarven ud i kroppen. Resultatet er ’uforklarlige’ følelser som snurren og smerter.

6. Forstoppelse

Mennesker med hypothyroidisme klager nogle gange over forstoppelse. Når hormonproduktionen forstyrres er det en sandsynlig sideeffekt, at fordøjelsesprocessen bliver langsommere. Tarmene fungerer simpelthen ikke så godt.

5 madråd mod forstoppelse

Underproduktion af hormoner fra skjoldbruskkirtlen kan medføre glemsomhed og lidt ’tågede’ tanker.

- Når vi behandler patienter for hypothyroidisme, bliver de ofte forbavset over, hvor hurtigt ‘tågen letter’ og hvor meget skarpere i hovedet de føler sig, siger Robin Miller.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.