Havne

Ét statsligt lodsvæsen er bedst og billigst

Cowi-rapport underkender markeds-modellen og anbefaler ét lodsselskab under staten

Ét statsligt lods-selskab er den optimale model både i forhold til økonomi og sikkerheden i de stærkt trafikerede danske farvande, konkluderer en ny rapport. Arkivfoto: Michael Bygballe

Ét statsligt lods-selskab er den optimale model både i forhold til økonomi og sikkerheden i de stærkt trafikerede danske farvande, konkluderer en ny rapport. Arkivfoto: Michael Bygballe

NORDJYLLAND:Sikkerhed til søs kan ikke overlades til markedskræfternes frie spil, viser en analyse af det danske lodsvæsen, som konsulentfirmaet Cowi har foretaget.

Konklusionen er i følge NORDJYSKE Stiftstidende, at et statsligt selskab som eneleverandør af lodsydelser er bedst, både i forhold til sikkerhed, og fordi ingenting tyder på, at andre modeller kan sikre reelle og varige prisfald.

Rapporten underkender også den nuværende model med to store aktører: det statslige DanPilot og det private Danish Pilot Service (DPS) plus lokale lodser i flere havne, bl.a. Hirtshals, Skagen og Frederikshavn.

Strukturen er resultat af lodsloven fra 2006, da VK-regeringen besluttede at udsætte det statslige lodsvæsen for konkurrence på de såkaldte regional-lodsninger i dansk farvand til og fra dansk havn, mens transitlodsninger af tankskibe og anden stor skibstrafik gennem dansk farvand forblev en opgave for det statslige DanPilot.

Lille gevinst, mange ulemper

Men prisfaldet har været minimalt, og ulemperne mange: Dyr dobbeltkapacitet på materiel og mandskab i enkelte havne, ineffektiv udnyttelse af lodserne og stor administration.

Desuden er der risiko for, at lodsvæsenets uafhængighed af kunderne skal blive sat over styr ved en kommercialisering, påpeger rapporten.

DanPilot har forsyningspligt, d.v.s. selskabet skal have mandskab og fartøjer til altid at kunne stille med en lods, mens det private lodsselskab kan nøjes med at sige ja til de gode opgaver, i rapporten kaldet ”cherry-pickning” - kirsebærplukning.

Politiske overvejelser

Rapporten er bestilt af Foreningen Danske Lodser, der har ønsket at få belyst fordele og ulemper ved forskellige scenarier i forbindelse med de politiske overvejelser om lodsvæsenets fremtidige organisering, der foregår i øjeblikket.

DanPilot er nu en selvstændig enhed under Erhvervs- og Vækstministeriet, men der er planer om at etablere et statsligt selskab med en professionel bestyrelse.

Rapporten belyser også konsekvenserne af de såkaldte dereguleringer i andre lande, bl.a. Alaska, Florida, på Hawaii, samt i Argentina og Australien.

Generelt har det ført til ringere sikkerhed.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst