Tårevædet præsident tager ansvar for færgetragedie

Park Geun-hye vælger samtidig at opløse Sydkoreas skarpt kritiserede kystvagt.

Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, kom mandag med en tårevædet undskyldning for regeringens håndtering af færgekatastrofen i sidste måned, hvor omkring 300 mennesker mistede livet.

Hun siger samtidig, at hun vil opløse landets kystvagttjeneste, fordi redningsaktionen slog fejl.

- Ultimativt ligger ansvaret for den dårlige håndtering af ulykken hos mig, sagde hun i en tv-tale og bukkede dybt.

- Som præsident og ansvarlig for sydkoreanernes liv og sikkerhed kondolerer jeg dybt for al den lidelse, folket er blevet påført, lød det fra præsidenten.

Hun græd flere gange i løbet af talen, og til sidst knækkede hendes stemme over, og tårerne løb ned ad hendes kinder, mens hun beskrev, hvordan heltemodige ofre mistede livet, mens de forsøgte at redde andre.

Hun fortalte også, at landets kystvagt bliver brudt op, fordi den ikke var i stand til at redde flere af de mange mennesker om bord, hvilket er blevet skarpt kritiseret af de efterladte.

- Jeg har besluttet mig for at opløse kystvagten, sagde hun og forklarede, at efterforskningsopgaver fremover vil blive varetaget af politiet, mens et nyt ministerium for national sikkerhed vil tage sig af maritim kontrol.

Præsidentens popularitet er dalet siden ulykken 16. april, hvor mange af ofrene var skoleelever på udflugt. Hun har siden undskyldt flere gange, men det er første gang, at hun direkte tager ansvaret for tragedien.

Færgen Sewol havde 476 mennesker om bord, da den kæntrede og sank. Heriblandt var 339 skoleelever og lærere.

Færgens kaptajn og flere højtstående besætningsmedlemmer er blevet tiltalt for manddrab, fordi de forlod færgen og efterlod passagererne.

- De uansvarlige handlinger begået af kaptajnen og besætningsmedlemmerne, som efterlod hundredvis af mennesker, er praktisk talt mord, sagde præsidenten.

Det officielle dødstal lyder på 286 mennesker, men 18 er stadig savnet.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst