Tårnværelse med udsigt

Lisbeth HelleskovFoto: Michael Bygballe
Den røde Livana-stol er mors og købt , fordi Lene Bagh Hansen syntes, at idéprisen fra Bolius på den måde blev synlig.
Ældreforhold 11. marts 2007 05:00

Huset på Straussvej i Frejlev vest for Aalborg ser ud, som om det er født i tre plan - dekoreret med cedertræ som det er på både facade og anden sal. Det har dog en særlig grund og var ikke helt uden problemer, da familien Hansen for et års tid siden ville bygge en egoiststue oven på gulstenshuset fra 1967. En ide så god, at Bolius sidste år premierede den med 20.000 kr. - De er brugt på mors stol, fortæller Lene Bagh Hansen om den knaldrøde Livana-stol med fodskammel i den nye stue. Udsyn Herfra er der i klart vejr udsigt til Vestbjerg, flyvepladsen og Hammer Bakker på den anden side af fjorden, Gjøl, Siemens Kaj i Nørresundby og Egholm. På denne tågede martsdag er Limfjorden kun en diset strimmel, mens Aaborgtårnet netop anes mellem en flok træer. Men træerne, der omkranser grunden mod vest og delvist syd giver en fornemmelse af at bo midt i naturen. - Da vi flyttede ind i 1972, havde vi den skønneste udsigt over Limfjorden. Men som årene gik, voksede træerne op, og flere hustage kom til. En del af udsigten forsvandt, lyder det fra Lene Bagh Hansen, der for to år siden erstattede sygeplejerske-lønnen med efterløn. Næsten samtidigt stod hun og gemalen Robert Hansen imidlertid på deres flade såkaldte built-up tag, fordi skorstenen skulle fjernes, og genså den fantastiske udsigt fra tidligere. - Og så fik vi ideen til en udsigtsstue. Der er valgt cedertræ, fordi det er lettere end andet træ. Og let skulle det være, for at huset kunne bære en 55 kvm stor tilbygning plus terrasser på taget. Den er bygget af en træ- og stålkonstruktion, som er forankret ned gennem hele huset af hensyn til blæsten. - En klausul på grunden påbyder os ellers at bygge i gule sten, men det var alt for tungt, fortæller Robert Hansen. Byggetilladelse fra kommunen var der ingen problemer med. Kun skulle det ud i nabohøring, fordi gule sten skulle erstattes af cedertræ. - 29 naboer blev hørt, og ingen havde indvendinger. Tværtimod lød det fra mange, at vi da bare skulle gøre det og at det så flot ud på tegningerne. Om igen Parcelhuset på 270 kvm inkl. 70 kvm kælder er bygget i forskudt plan. Udover almindeligt vedligehold har Lene og Robert Hansen blandt andet sat ovenvinduer i køkkenet og erstattet alle sålbænke med zink. Men parret har aldrig overvejet om huset og den 1189 kvm skrå naturgrund blev for stort til deres pensionisttilværelse. For de er glade for hus, naboer og område, så beslutningen var nem: Lenes ide skulle føres ud i livet. - Det var svært at forklare arkitekten, hvad jeg mente og måtte blive ved og ved med at tegne og fortælle. Det var vigtigt, at det ikke kom til at se ud som om en campingvogn var bygget oven på det eksisterende hus. Det skulle jo ikke være grimmere, siger Lene Bagh Hansen, der oprindeligt havde ønsket sig endnu flere vinduer. - Men kun 22 pct. måtte være glas af hensyn til stabiliteten. Og det er jeg godt tilfreds med i dag. At ikke alle vinduer går til gulvet, som jeg ellers havde tænkt. Nu har vi alligevel lidt privatliv, lyder det om udsigtsstuen, der naturligvis er uden gardiner og derfor kan være udsat for nysgerrige blikke. Morgenterrasse En ny trappe over den eksisterende kældertrappe fører op til udsigtsstuen, hvor der også er blevet plads til et skønsmæssigt fem - seks kvm stort badeværelse. - Når vi bliver ældre gider vi jo ikke rende op og ned ad trapperne, som Lene Bagh Hansen med et smil konstaterer. Tilbygningen er tillige forsynet med en terrasse til morgenkaffe, solopgang over Limfjorden og Aalborg samt en terrasse mod vest med aftensol over Frejlev by og Limfjorden. Og det er her, parret ser frem til at tilbringe forår og sommer - i godt vejr. For siden stuen blev færdig i oktober, har de opholdt sig her i de fleste lyse timer, mens aftenen oftest tilbringes i den oprindelige stue med tv eller en bog foran pejsen. Gode håndværkere For husherren har udsigtsstuen givet endnu en oplevelse: - Det var fantastisk at se andre folk arbejde, og jeg har kun respekt for håndværkerne, lyder det om medarbejderne fra TL Byg, som Robert Hansen var vældig imponeret af. - De lavede et flot arbejde. Både han og hustruen vil gerne være med til at inspirere andre til at tænke utraditionelt, når 60’er - huset skal renoveres. Og der er friværdi i huset. - Og det gør ikke noget, man er oppe i årene, siger Robert Hansen, 68, og tidligere investeringsrådgiver i Danske Bank. - Uanset om man kan tjene det ind igen ved et evt. salg, handler det for os mere om livskvalitet, end at have en stor friværdig i huset, bemærker Robert Hansen med tanke på de godt en million kroner, som projektet har stået dem i. - Penge er ikke noget ved, før de bliver brugt. { Læs om Bolius Idépris 2007 på side ....

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...