Tæppet væk under store solcelleparker

Minister lukker et hul i loven med en justering, der træder i kraft straks

Store solcelleanlæg på bar mark kunne hurtigt blive en alt for god forretning.Arkivfoto: Kim Dahl Hansen <i>Kim Dahl Hansen</i>

Store solcelleanlæg på bar mark kunne hurtigt blive en alt for god forretning.Arkivfoto: Kim Dahl Hansen Kim Dahl Hansen

AALBORG:Endnu inden en række meget store solcelleparker bliver opført, trækker klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard (R) nu tæppet væk under økonomien i planerne.

Det sker med en justering, der skal lukke et hul i loven og forhindre et stort spild af støttekroner på bekostning af de øvrige elforbrugere, lyder det fra ministeren, som har alle forligspartierne bag sig.

Sagen er, at solcelle-aftalen fra november sidste år gør det muligt for ejere af solcelleanlæg op til 400 kW at få en midlertidigt forhøjet afregningspris. Hvis anlægget bliver sluttet til nettet i år, får man 130 øre pr. kWh i 10 år for strøm, der leveres til elnettet.

Imidlertid er der de seneste måneder opstået planer om at bygge en række meget store solcelleparker på bar mark. Bag projekterne står kommercielle aktører, der omgår loftet på 400 kW ved at dele parken op i en række mindre anlæg som placeres ved siden af hinanden.

- Da vi lavede loven sidste år, var vi alle enige om loftet på de 400 kW for størrelsen af solcelleanlæggene. Der har dog vist sig at være et hul i loven, som vi nu får lukket, siger Martin Lidegaard.

Store solcelleanlæg, der bliver etableret på en bar mark, er betydeligt billigere end anlæg monteret på et tag. Derfor vil 130 øre/kWh give investorerne meget store overskud.

Derfor er forligspartierne nu blevet enige om, at disse anlæg i stedet skal have 60 øre pr. kWh de første 10 år og 40 øre pr. kWh de efterfølgende 10 år. Fælles anlæg, der etableres på jorden i 2013, vil dog blive afregnet med 90 øre pr. kWh i ti år.

- Vi skal hele tiden passe på, at den grønne omstilling bliver så omkostningseffektiv som muligt. Man skal huske, at det i den sidste ende er el-forbrugerne, der skal betale regningen, siger Martin Lidegaard.

Lovforslaget, der fremsættes onsdag, får øjeblikkelig virkning.

Det betyder også, at satsen på 130 øre pr. kWh i fremtiden kun vil gælde for solcelleanlæg, der bliver etableret på taget af bygninger. Til gengæld ophæves grænsen på 400 kW.

Hvis anlægget er under 6 kW pr. husstand, og er tilsluttet husstandens forbrugsinstallation, vil det dog forsat kunne etableres på jorden og få den midlertidigt forhøjede støtte.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.