Tag de kringlede veje og find en lejebolig

Mangler du akut en lejebolig? Byt din bolig, tag en cykeltur til byggepladsen eller gør dig gode venner med en ejendomsadministrator.

Det kan udvikle sig til en fuldtidsbeskæftigelse at søge lejebolig, og desperate boligsøgere flokkes om boligportaler på nettet og pumper deres netværk for at finde nogen, der kender nogen.

Men der findes andre genveje, som du måske ikke har overvejet, fortæller Torben Christensen, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, som repræsenterer private udlejere.

1) Tag cyklen til de nye kvarterer

Du kan med fordel holde øje med, hvor byen udvider sig, og prøve at lægge billet ind på en lejlighed i et nybyggeri. Selv om nye lejligheder ofte er dyre, kan de være egnede til et kollektiv.

- Der står ofte skilte i byggeområderne, hvor man kan få oplyst, hvordan man kan leje boligerne og finde nogle kontaktoplysninger, siger Torben Christensen.

Alternativt kan man selv undersøge, hvem der er bygherre på de nye ejendomme og tjekke, hvem der administrerer dem.

2) Gør dig venner med en ejendomsadministrator

Ofte er det nemlig ejendomsadministratoren, du skal have en god dialog med for at få fingrene i en lejebolig.

- Tjek ejendomsadministratorens hjemmeside og undersøg, om de annoncerer ledige lejemål, eller om de bruger en boligportal. Man kan også sagtens ringe direkte til administratoren og spørge, om der er ledige lejligheder, siger Torben Christensen.

4) Fremhæv dine ansvarlige sider

Når du har administratoren i røret, skal du - ligesom når du søger job - huske, at boligjagt handler om at vise sig fra sin bedste side som lejer.

- Udlejere vælger typisk lejer efter, hvem der passer ind i ejendommen. De vil gerne have lejere, der opfører sig ordentligt, passer på ejendommen og betaler huslejen til tiden. Hvis man gør det, kan det være godt at fremhæve, siger Torben Christensen.

3) Vær vedholdende, men ikke respektløs

Når du har fremhævet dine gode sider, handler det om at være vedholdende. Man kan godt tillade sig at presse på og ringe flere gange, så længe det ikke kammer over.

- Man skal holde sig til, men gør det med gefühl. Hvis man sidder uden for administratorens dør hver morgen, og det begynder at nærme sig stalking, skal man nok passe på. Men det er fint at aftale, at man ringer igen om en uge eller 14 dage, hvis ikke der er bid i første omgang, siger Torben Christensen.

4) Byt dig til en bolig

Hvis du allerede bor i almennyttig eller privat lejebolig, kan du også bytte dig til en ny bolig på Boligselskabernes Landsforenings hjemmeside www.bytbolig.dk.

Ulempen ved et boligbyt er, at udlejeren ofte kræver ejendommen renoveret, inden byttet finder sted, hvilket hæver huslejen. Men der er et smuthul, hvis man vil undgå det, fortæller Jesper Larsen, cheføkonom i Lejernes LO.

- Hvis man er lejer i en ejendom, som ikke opfylder mindst energistandarden D, og man vil bytte sin lejlighed, kan udlejer ikke hindre det ved at kræve at lave en modernisering. Så har man sin bytteret, siger han.

Fakta: Opfylder du bestemte kriterier?

- Du kan få hjælp hos kommunen, hvis du er i akut bolignød.

- Hvis du opfylder bestemte kriterier, kan du nogle gange komme foran i køen. Det kan være, hvis du er ung studerende, pensionist, er ramt af skilsmisse eller har sociale problemer.

Kilde: LLO, Københavns Kommune

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden