Tag stilling i tide

Alzheimerforeningen opfordrer til at gennemtænke værgemål, testamenter og meget andet inden man rammes af dyb demens

Patientforeningen har tidligere holdt informationsmøder i lighed med det, man nu indbyder til. Her ses advokat Lone Haugaard i midten, advokat Per Nielsen th og Gunver Folmand, tv, formand for lokalforeningen i Nordjylland flere et tidligere møde.

Patientforeningen har tidligere holdt informationsmøder i lighed med det, man nu indbyder til. Her ses advokat Lone Haugaard i midten, advokat Per Nielsen th og Gunver Folmand, tv, formand for lokalforeningen i Nordjylland flere et tidligere møde.

AALBORG:Alzheimerforeningens lokalforening i Nordjylland inviterer nu til en gå-hjem møde i Aalborg om med særligt fokus på arv, testamente og værgemål.

Mange tror, at hvis man bare er gift og kun har fællesbørn, så behøver man ikke at skrive testamente.

Det er ikke rigtigt. Det fastslår advokat Lone Haugaard, der er en af oplægsholderne ved gå-hjem-mødet.

Mødet vil desuden give information om værgemål og eksempler på hvordan man opretter generalfuldmagter.

Endelig vil der også blive fokuseret på Alzheimerforeningens arbejde for mennesker med en demenssygdom.

Det hele løber af stabelen onsdag, 26. juni fra 16.30 til 18.30 i salen ved aktivitetsområdet på Liselund i Vodskov.

Foreningens betydning

En af Alzheimerforeningens opgaver er at oplyse om demenssygdomme, og det arbejder vi på hver dag, siger Gunver Folmand, der er formand for lokalforeningen i Nordjylland.

Det sker blandt andet ved at holde foredrag og etablere mødesteder, hvor der er mulighed for at få viden og udveksle erfaringer ved mødet med mennesker som er berørt af demenssygdomme.

De færreste mennesker ved, hvilke udfordringer der møder mennesker med demens.

De fleste ved kun, at demens er forbundet med dårlig hukommelse.

Færre ved, at der ofte tillige er orienteringsvanskeligheder, vanskeligheder med at regne og med at håndtere penge. For ikke at tale om problemer med sproget.

- Men husk – demens er et usynligt handicap – så man kan ikke regne med forståelse, med mindre man selv er åben om, at man har en sygdom, siger Gunver Folmand

Alzheimerforeningen har også fokus på plejen i plejeboliger, og om kvaliteten i omsorgen er tilfredsstillende.

Den daglige omsorg for mennesker med demens varetages primært af Sosu-hjælpere eller assistenter.

Uddannelsen her til er meget kort set i lyset af de udfordringer, der møder dem.

- Vi er slet ikke i tvivl om, at der er brug for en opkvalificering – både teoretisk og i praksis, siger Gunver Folmand.

Testamente

Ifølge advokat Lone Haugaard fra Advodan i Aalborg så er der rigtig mange, som ikke kender arvereglerne godt nok, og derfor ved de heller ikke, at de burde få oprettet et testamente.

Det vil hun selvfølgelig tydeliggøre med en række eksempler ved gå-hjem-mødet onsdag 26. juni.

- Eksempelvis tror mange ugifte par, at de arver hinanden, hvis de har boet sammen i mere end to år – men det er ikke tilfældet.

- Forvirringen opstår måske, fordi samlevende blander reglerne i arveloven sammen med pensionsreglerne.

- I forhold til pensionen er samlevende nemlig automatisk begunstiget, efter de har boet sammen i to år, uden at de behøver gøre noget, forklarer Lone Haugaard.

Mange ægtefæller tror også, at de er sikret tilstrækkeligt, fordi de er gift – men det er heller ikke helt rigtigt. Kun med et testamente kan ægtefæller sikre, at mest muligt af den fælles formue bliver hos den længstlevende – og det er afgørende, hvis de fx vil gifte sig igen, siger Lone Haugaard.

Hun understreger, at testamentet ikke kun er noget, som ældre mennesker skal tænke på.

Faktisk bør alle, der lever i et papirløst parforhold, få lavet et testamente.

Alle, der har børn fra forskellige forhold, bør få lavet et testamente. Og det bør alle, der har børn med den samme ægtefælle også.

Tag stilling i tide

Er du ung og frisk, så kan det være vanskeligt at forholde sig til, hvad der skal ske med din formue, når du ikke er her længere.

Men bliver du ramt af en alvorlig sygdom, så kan det være, at behovet for at tage stilling rykker tættere på.

I de tilfælde er det også en god idé at overveje, hvem der skal varetage dine interesser, hvis du ikke længere kan selv – og det gør du ved at oprette en fuldmagt i tide.

- Er du ikke længere i stand til at handle på egne vegne, vil din samlever eller ægtefælle ofte befinde sig i en fastlåst situation. Eksempelvis kan han eller hun hverken hæve på dine bankkonti, hente en pakke i dit navn på posthuset eller indhente oplysninger om dig hos din læge, siger Lone Haugaard.

- Så hvis du ikke har oprettet en fuldmagt, kan det blive nødvendigt, at myndighederne udpeger en værge for dig, ved at du kommer under værgemål.

- Det kan i mange tilfælde være tidskrævende og besværligt. Med en fuldmagt kan du selv bestemme, hvem der skal handle på dine vegne, hvis du selv bliver ude af stand til det. Men det er vigtigt, at fuldmagten bliver udarbejdet i tide – inden du bliver svært dement, understreger Lone Haugaard.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Politi undersøger mistænkeligt dødsfald - en anholdt
Luk