Udland

Talibanoffer holder FN-tale på sin 16-års fødselsdag

Den pakistanske pige Malala er nomineret til Nobels fredspris for sin kamp for kvinders ret til uddannelse.

Talibanoffer holder FN-tale på sin 16-års fødselsdag

Teenagepigen Malala Yousafzai, der blev skudt i hovedet af Talibanoprørere sidste år, vil holde sin første officielle tale på sin 16-års fødselsdag.

Den verdenskendte pakistaner skal tale i FN's hovedkvarter i New York 12. juli, fortæller Gordon Brown, som er tidligere premierminister i Storbritannien og nu særlig FN-udsending for uddannelse.

Malala har i flere år kæmpet for pakistanske pigers ret til at gå i skole. Hun blev skudt i hovedet af militante oprørere, da hun var passager i en skolebus i Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan i oktober.

Kuglen strejfede hjernen og gik gennem pigens hoved og hals, inden den endte i hendes venstre skulder. Hun blev fløjet til Storbritannien, hvor hun gennemgik en operation, og i sidste måned vendte hun tilbage til skolen i Birmingham.

- Malala er en sand inspiration og leder for kvinders uddannelse rundt i verden, siger Gordon Brown.

Malala blev internationalt kendt i 2009 med en blog på BBC, hvor hun beskrev sit liv i Swat-dalen, som dengang blev kontrolleret af Taliban, der brændte pigeskoler ned og begik overgreb mod befolkningen.

Hun modtog i 2011 Pakistans første nationale fredspris og blev desuden nomineret til den internationale børnefredspris af organisationen Kids Rights Foundation.

Det koldblodige forsøg på at dræbe teenageren har rystet hele verden, og Malala har under sit ophold på hospitalet i Birmingham modtaget tusindvis af opmuntrende beskeder og hilsner.

Teenagepigen er blevet et globalt symbol på kampen for kvinders ret til uddannelse, og hun er i år blevet nomineret til Nobels fredspris.

Malala er blevet nomineret af norske, franske og canadiske parlamentsmedlemmer, og hun betragtes af nogle eksperter som en favorit til den prestigefyldte hæder.

Omkring 4000 mennesker ventes at være til stede, når Malala går på talerstolen i FN på sin fødselsdag.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.