Tandlæger til regeringen: I giver danskerne flere huller

Tandlæger advarer regeringen. Mere sodavand og færre tandlægebesøg vil give flere huller i tænderne.

Tandlæger til regeringen: I giver danskerne flere huller

Regeringen fjernede først afgifterne på sodavand for at begrænse grænsehandlen. Og nu vil S, SF og R så sørge for, at danskerne bliver mere sjældne gæster hos tandlægerne.

Hos Tandlægeforeningen ryster man på hovedet over den del af regeringens nye sundhedsudspil, der skærer ned på det offentlige tilskud til tandlægebesøg,

- Sodavand er den største synder, når det gælder huller i tænderne. Vi ved, der er en direkte sammenhæng, mellem hvor meget sodavand man drikker, og hvor mange huller man har i tænderne, siger Tandlægeforeningens formand, Freddie Sloth-Lisbjerg.

- Nu fjerner regeringen så samtidig tilskuddet til de forebyggende tandkontroller. Vi frygter, at konsekvenserne bliver flere huller i tænderne og mere paradentose. Det er fuldstændig tåbeligt. Det er ikke bare huller i tænderne - det er hul i hovedet, siger han.

Meningen med udspillet er, at danskere med solide bisser ikke behøver gå til tandlægen nær så ofte, som de gør i dag. Det vil spare 400 millioner kroner i offentligt tilskud. Pengene skal bruges til forbedringer andre steder i sundhedsvæsnet.

Ifølge sundhedsminister Astrid Krag (SF) kommer danskere med sunde tænder til at spare både tid og penge som følge af sundhedsudspillet, som hun siger, bygger på en sundhedsfaglig vurdering.

Men det er Freddie Sloth-Lisbjerg uenig i.

- Det er vigtigt at få kontrolleret, om man har nogle begyndende tandsygdomme, siger han.

- Mange huller i tænderne og tandsygdomme kan undgås, hvis patienterne kommer til os i tide. Hvis der går alt for lang tid, så er det jeg bliver nødt til at tage et bor i stedet for at lave en fluorbehandling, tilføjer Freddie Sloth-Lisbjerg.

Tandlægernes formand er åben over for at diskutere omfordeling af tilskudsmidler, hvis der kan opnås bedre tandsundhed for pengene.

Men han mener ikke, at det er forsvarligt at fjerne penge fra tandplejen og give dem til andre områder.

- Brugerbetalingen inden for voksentandplejen er i forvejen rigeligt høj - både i forhold til andre sundhedsydelser og i forhold til flere af vores nabolande.

- Den høje brugerbetaling rammer socialt skævt, men ikke alene de dårligst stillede kommer i klemme. Også ganske almindelige lønmodtagere bliver ramt, siger formanden.

Han mener, at regeringens udspil vil have en stærk social slagside, da det vil øge den i forvejen store ulighed på området.

- Det er desværre sådan i dag, at jo dårligere stillet man er socialt, desto flere huller i tænderne har man også, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.