Tapas med finesser

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Foto Lars Pauli Aalborg, Algade 12 Guf på gaflen - Pingviv

Landene omkring Middelhavet har tradition for at servere et udvalg af mange små retter på en gang, og den tradition har efterhånden bredt sig helt her op til det kolde nord. I Aalborg har vi i flere år haft en populær Vin- og Tapasbar, Pingvin, som indtil sidste sommer havde adresse i Brandstrupgade. Men her blev lokalerne efterhånden for små, og stedet er flyttet ind i Algade - lige ved siden af klosteret. Her er der mere plads, men indretningen gør, at det stadig er hyggeligt at komme der. Samtidig er der udvidet med en gårdhave, og den skal nok gøre lykke, når det bliver lidt varmere. Vi besøgte stedet en tirsdag aften i februar og var glade for, at vi kunne sidde lunt indendøre. Der var næsten fyldt på denne hverdagsaften, og det tyder jo på, at selv om stedet nu er flyttet og ligger godt gemt bag posthuset, så har gæsterne fundet vej til den nye adresse. Vi fik hurtigt menukort og kunne derefter gå på opdagelse i de mange forskellige tapas, som stedet tilbyder. Der er i alt 30 forskellige små tapas, og de kan sammensættes i mange forskellige menuer og til mange forskellige priser. Det var lidt svært at få overblik over alle mulighederne - med og uden vin - så vi besluttede os for at mærke efter, hvor sultne vi var, og så bestemme der ud fra. Min sult var middel, og derfor valgte jeg midi tapas med fire forskellige tapas og min medspisers sult var lidt større, så det blev til en maxi tapas med seks tapas. Midi koster 178 kroner og maxi koster 218 kroner. Vin på glas og i flasker Pingvin har et meget omfattende vinkort og et stort udvalg af vin i glas. Det er ikke alle steder, at man kan tilbyde så mange forskellige slags vin, hvor man kan nøjes med et enkelt glas, så den service besluttede vi os for at benytte. Vinene koster mellem 50 og 100 kroner pr. glas. Min medspiser valgte at få et glas hvidvin - en Viu Manent Chardonnay - til 55 kroner samt et glas af husets rødvin, og jeg selv valgte også et glas af husets rødvin - pris 50 kroner. Husets rødvin er hos Pingvin en argentinsk rødvin, lavet på Malbec druer fra producenten Nicolas Catena. Nicolas Catena er en meget respekteret argentinsk producent, som laver vine, der i blindsmagninger verden over har kunnet måle sig med langt dyrere vine fra Bordeaux og USA, og på vinkortet hos Pingvin finder man da også en lang række vine fra netop Nicolas Catena. Malbec druen giver en vin med en dyb farve, og duften er ofte af kirsebær, hindbær og blomme, og denne druetype, som oprindeligt er fransk, stortrives i Argentina og må nærmest betegnes som Argentinas hoveddrue. Den ses dog også stadig i Frankrig først og fremmest i Cahors - der hvor blandt andet Prins Henrik dyrker vin. Ifølge www.vinforum.dk så er netop denne druetype god for helbredet, viser videnskabelige undersøgelser. Vins helbredsmæssigt gode egenskaber hænger sammen med druernes indhold af visse polyphenoler, og Malbec er den drue, der indeholder flest af disse polyphenoler, oplyser på www.vinforum.dk. Men tilbage til de 30 tapas, som i menukortet er inddelt i smågrupper som fisk og skaldyr, fjerkræ, kød, ost og vegetarretter, og der er et pænt udvalg i alle grupper. Det kan være svært at holde rede på alle de tapas, som frister øjet og maven, når man går gennem menukortet, men heldigvis må man på Pingvin tegne på dugen - forstået på den måde, at på de hvide duge ligger et stykke papir med et særligt indrettet hjørne til at skrive numrene ned efterhånden som man bliver fristet. Så vi gik i gang med at notere på dugen. Min medspiser valgte til sin maxi tapas tatar af varmrøget tun, snegle serveret i safrancreme, gratineret gedeost på toast på lufttørret skinke med balsamico glace og chilihonning, foie gras mousse på ristet brød med sød æblechutney, chili con carne, serveret med creme fraiche og cheddarost samt dadler bagt i baconsvøb, serveret med blåskimmel ost. Jeg valgte til min midi-udgave at spise humus med chili, rejer i romesco, ristet svinemørbrad med pastinakcreme og panchetta samt dadler bagt i baconsvøb med blåskimmelost. Elegant anretning Da vi havde afgivet vores bestilling, gik der ikke lang tid, før brød, vand og vin kom på bordet, og det var noget lækkert brød, som var ganske væk, da vores tapas ankom. Det var to flot anrettede tallerkner med de valgte retter anbragt omkring en lille salat i midten. Det var i det store hele alle gode retter, som var på vores tallerkner, og elegant anrettet. En lækker humus med chili og ristet svinemørbrad med pastinakcreme fortjener ros. Rejer i romesco smagte også fint, men romescoen, som er en krydret mayonaise med mandler, peberfrugt og hvidløg, vil vinde betydeligt med lidt mere smag af både mandler og hvidløg. Dadlerne indbagt i bacon og serveret med blåskimmelost smagte fint og sammensætningen mellem den søde dadel, den røgede bacon og den skarpe ost er fint. Det var min medspiser også enig i, og også på den side af bordet var der generel tilfredshed med de små retter. Dog var chili con carnen ikke helt varm nok, og det samme gjaldt snegle i safrancreme, som var varme i bunden og kolde i toppen. Det kastede et noget rutinepræget skær over mad og servering, men heldigvis ikke nok til at give større skår i glæden. Vinene var også ganske udmærkede. Viu Manent Chardonnay er en chilensk hvidvin, som har en dejlig friskhed og præg af fersken, og med sin friske og sprøde smag var den fin til for eksempel foie gras mousse. Også husets rødvin var et godt bekendtskab - en smuk dyb farve og en god smag af mørke bær uden at være alt for kraftig. Nyt indslag Som et nyt indslag i tapas konceptet kan man nu hos Pingvin selv sammensætte din dessert-tallerken. Her kan man vælge tre små desserter fra restaurantens nye dessertkort og prisen er 68 kroner. Her er ni forskellige desserter at vælge mellem, og vi valgte at prøve dette. Min medspiser valgte bagt hvid chokoladecreme med passionsgele, portvinssorbet med tranebær og mazarntærte med kanel-creme fraiche og ristede nødder. Jeg valgte en orange cheesecake med akaciehonning og flødeskum, en nøddemousse anrettet med vanillesyltede bær samt cantaloupe-melon og små druer i en let timiansirup. Det var alle gode desserter, og så absolut rigeligt til selv den mest lækkersultne. Vi valgte at slutte aftenen af med to caffé latte. Regningen endte for to personer på 747 kroner for både hovedretter og dessert tapas, et glas hvidvin og to glas af husets rødvin samt to café latte. Og det er jo på ingen måde dyrt. For denne gode madoplevelse på Vin- og Tapascafé Pingvin kvitterer vi med tre pæne store gafler for god mad med kreative finesser. Ganske flot og absolut et sted, der er værd at besøge. Igen. Vin- og Tapascafé Pingvin Algade 12 Aalborg Tlf. 98 11 11 66 www.cafepingvin.dk Åben mandag-lørdag 12-23. Bordbestilling anbefales