Te frisk fra haven

Forbrugerne har fået smag for eksklusiv te. Grøn te er in, og der er også voksende efterspørgsel efter hvid og gul te og andre asiatiske special-teer

Te er ikke bare te. Det erfarede Jais Lauritsen allerede som lille dreng. Når familien kørte hjem fra sommerferien i Sydeuropa, kørte de gerne en omvej på flere hundrede kilometer i sommervarmen for at købe te med hjem fra en specialforretning i Paris. Te-interessen holdt ved i en sådan grad, at Jais for halvanden år siden stiftede sit eget internet te-firma med speciale i eksklusive og helt friske asiatiske teer, og trods priser på op mod 1000 kroner kiloet strømmer kunderne til. - Vi blev noget overraskede. Interessen for vores te var langt større, end vi turde drømme om. Vi forventede et par bestillinger ind om ugen i begyndelsen, men kunderne er strømmet til fra hele landet i så stort omfang, at en planlagt introduktion på det tyske marked har måtte udsættes, siger Jais Lauritsen. Chaplon Teas speciale er frisk te. Det er ikke ualmindeligt, at teen man køber i butikkerne er to-tre år gammel og ofte er de mere specielle typer te endnu ældre, og det er uheldigt, da især grøn, gul og hvid te er meget følsom og ikke holder sig frisk særlig længe. Både smagen og indholdet af vitaminer og mineraler falder markant over tid, fortæller Jais Lauritsen. Han lover derfor sine kunder, at teen aldrig er ældre end den seneste høst. Teen flyves til Danmark straks efter, at den er høstet og færdigbehandlet i Asien og kan derfor være helt ned til to uger gammel. - Folk, der har rejst i Østen, har oplevet den helt fortryllende smag og duft, som kun frisk te har. Vores ønske er at introducere en helt frisk og ren te, siger Jais Lauritsen. Firmaet sælger grøn te, hvid, gul te, sort te, oolong (mellemting mellem sort og grøn te), pu-erh (kinesisk slankete), chai (sød, krydret indisk te, der serveres med mælk) og frugtte samt økologisk te. Teen hentes især i mindre tehaver, og te-navnene vil være fremmede for de fleste forbrugere: - De store grossister køber typisk en hel container te hjem ad gangen, og derfor er markedet domineret af nogle få mærker uden den store valgmulighed for forbrugerne, siger Jais Lauritsen. Uheldig fokus En del af firmaets succes skyldes, at grøn te i disse år opfattes af mange forbrugere som særlig sund. Salget af grøn te er på få år mere end fordoblet, og stigningen fortsætter, viser Danmarks Statistiks tal over importen. Alene de seneste 12 måneder har te-firmaerne importeret 187 ton grøn te, hvilket er 21 procent mere end de forudgående 12 måneder. Grøn te indeholder blandt andet mange vitaminer og antioxidanter, men man bør kun drikke grøn te, fordi man kan lide smagen - ikke på grund af mulige sundhedseffekter, mener Jais Lauritsen. - Jeg finder den store fokus på grøn te og sundhed bekymrende. Det er svært at overskue de mange undersøgelser, som præsenteres, og som får mange til at begynde at drikke grøn te. Man skal i stedet drikke te for smagen og oplevelsen, og det er da heldigvis også det, vores kunder tilkendegiver, at de lægger vægt på, siger han. Han starter selv dagen med en kop kraftig sort te med mælk. Om formiddagen drikker han Oolong, der er knap så kraftig i smagen som grøn te. Oolong har samtidig den fordel, at den kan stå i glasset i timevis uden at blive bitter. Ved middagstid og i løbet af eftermiddagen drikker Jais Lauritsen typisk grøn te, og dagens sidste kop te er gerne en kop hvid te, når børnene er puttet og han trænger til at reflektere lidt over dagens gang, livet og døden. Forskellige typer te: Grøn te: Teen fermenteres ikke, og derved beholder den sin grønne farve og en stor del af sit indhold af vitaminer, mineraler og det beroligende stof tannin. Hvid te: Er slet ikke varmebehandlet, og derfor er alle vitaminer bibeholdt. Frisk hvid te har et meget højt indhold af antioxidant - cirka tre gange så højt som i de fleste grønne teer. Gul te: Oprindeligt forbeholdtes teen den kinesiske kejser og hans nærmeste. Der er mange myter og traditioner forbundet med gul te i Kina, hvor gul er den royale farve, og teen menes at have gunstig virkning på såvel helbred som skæbne. Opfattelsen af gul te i Kina kan sammenlignes med vestens opfattelse af ægte kaviar. Har man råd til at drikke den ofte, lærer man at sætte pris på, ja ligefrem elske den, men ved første møde kan den være lidt svær at skelne fra en god grøn te. Rund og let i smagen med en let sødme og en elegant lys gylden farve i koppen. Købes herhjemme mest af asiater. Oolong: Teen er let fermenteret og har smag og egenskaber som grøn te, men bliver ikke bitter. Tilberedning af te: - Kogningen af vandet: Frisk koldt vand bringes til kogepunktet, men må endelig ikke koge over. I det øjeblik vandet begynder at koge, tages det af. Lader man det koge bare et øjeblik for længe, forsvinder ilten fra vandet. Ilten er med til at trække aroma ud af bladene. Grøn, hvid og oolong te kræver vand, der er 80-90 grader varmt. Sort te kræver en vandtemperatur på mellem 90 og 100 grader, før de aktive stoffer i teen frigives, og tekanden skal derfor også forvarmes. - Dosér teen. Cirka en teske (to gram) per kop. Hæld bladene direkte ned i potten eller glasset uden filter, så de får så meget plads som muligt. Det kan virke besværligt - og er det såmænd også - med for eksempel indiske teer, der bliver bitre, når de trækker for længe, således at man efter endt træktid må dekantere teen til en anden tepotte, som også skal være forvarmet. Løsningen er den enkle, at man ikke brygger mere te end til en enkelt kop bordet rundt. Bliver teen for stærk, kan man hælde lidt mere vand i. - Lad teen trække under låg og tehætte. De første par minutter frigives teinen (koffein), der virker opkvikkende. Under forudsætning af at temperaturen holdes, frigives en større mængde stimulerende stoffer, der virker neutraliserende på teinen og giver en berolignde virkning. - Genbrug tebladene. Smid ikke teblade af god kvalitet ud, når tekanden er tom første gang. Gode teblade kan der brygges på mellem to til fire gange, mange grønne teer bliver endda mærkbart bedre ved anden brygning. Tilfør eventuelt en anelse frisk te ved genbryg. Kilde: Chaplon Tea, www.tea.dk