Teenager fra Skive sover 14 dage i træk

Emil Nørgaard er ramt af Kleine-Levin-syndrom, der gør, at han kan sove i 14 dage i træk

Modelfoto: Colourbox

Modelfoto: Colourbox

SKIVE:Det er velkendt, at mange teenagere kan sove mange timer ad gangen. Men i Skive er der en dreng, 18-årige Emil Nørgaard, der sætter en helt ny standard.

Han kan nemlig sove op til 14 dage i træk. Det er dog ikke dovenskab, der fastholder ham til sengen, men derimod Kleine-Levin-syndrom. Det skriver dr.dk.

Sov mere end han var vågen

Når Emil Nørgaard får et anfald, kan han sove i 14 dage i træk. Herefter kan han have et fuldstændig normalt søvnmønster de næste 14 dage, hvorefter han igen kan sove i 14 dage.

I efteråret blev så ofte ramt af anfald, at han fra august til december sov mere, end han var vågen.

Konsekvenserne af sygdommen er store for både Emil Nørgaard og hans familie, men der er ikke meget hjælp at hente fra Poul Jennum, der er professor på Glostrup Sygehus.

Svært at undersøge syge patienter

Der er nemlig for få patienter, højst 50 i Danmark, til, at der kan laves kvalificeret forskning på området.

- Hvis man skal lave forskning, har man brug for et vist patientmateriale, man kan undersøge i raske og i sygeperioder. Det er meget svært at undersøge patienterne, når de er syge, fordi de ikke har overskud og energi til at lade sig undersøge. Vi har haft mulighed for at undersøge patienter i anfald og uden for anfald, hvilket andre forskningsgrupper også har haft. Men dilemmaet er, at de har meget lidt lyst til at blive undersøgt, mens de er i anfald, og videre har vi ikke ret mange patienter på landsplan, siger Poul Jennum til dr.dk.

Sygdom forsvinder igen

Det er typisk teenagere, der rammes af Kleine-Levin-syndrom. Et af de typiske symptomer er, at patienterne nedregulerer deres vågenhed og derved får en zombie-tilstand. Det gør dem ikke i stand til at gennemføre en normal hverdag, fortæller Poul Jennum.

Sygdommen forsvinder dog igen, helt spontant, når patienten er i staren af tyverne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.