Tegtmeiers massive jernskulpturer og Stages sarte blyantstegninger

Kristi himmelfartsdag holdt Thisted Kommunes nye kulturchef, Ole Skov Thomassen, talen ved ferniseringen på hele tre udstillinger på Limfjordscentret i Doverodde Købmandsgård.

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Denne jernskulptur, “Tragisk dans”, er inspireret af Bauhaus-billedhuggeren Oskar Schlemmer (1888-1943), der i 1920’erne lavede balletkostumer.

Billedhuggeren Kurt Tegtmeier, Vang, udstiller 14 jernskulpturer, fire gouacher og et enkelt print. Når det gælder skulpturerne er der tale om arbejder fra årene 1991-2006, men med hovedvægten på 1990’erne, hvor Kurt Tegtmeier arbejdede en del med massive jernskulpturer. Om Kurt Tegtmeiers skulpturer har kunsthistorikeren Anne Lie Stokbro, Vrå, skrevet, at ”man synes altid næsten at kunne se, hvad skulpturerne forestiller, og ofte næsten, hvad de er inspireret af. Men også kun - og altid - næsten, for der er en lille krølle, et lille djævelsk vink med den fligede hale, som gør at virkeligheden, realismen, skrider, og man lades tilbage med noget snarere fornemmet end forstået”. Anne Lie Stokbro sammenligner Kurt Tegtmeier, der er født 1950 i Sundby Thy, med maleren Jens Søndergaard (1895-1957). Om Søndergaard sagde man, at når han stod i det thylandske landskab og malede, kunne han ”fornemme nisser og trolde vimse rundt i græsset omkring sine fødder”. Også Tegtmeier har en ”lydhørhed over for, hvad landskabet rummer under overfladen”, mener hun, hvilket er med til at skabe ”distance mellem det sete og det forventet sete”. Kurt Tegtmeier, der er uddannet tømrer og arkitekt og i fire år drev arkitektfirma i Thisted, begyndte som skulptør og billedhugger som helt ung. Nu er han er anerkendt kunstner, som der kaldes på fra mange sider. 1989-90 underviste han på Det Jyske Kunstakademi, og han har udover bestillingsarbejderne solgt til Hjørring Kunstmuseum, Københavns Kommunes Kulturfond, Statens Kunstfond, Hobro Kunstsamling og Ny Carlsbergfondet. Også en anden afdeling i pakhuset viser værker af en kunstner med tilknytning til Thy. Tegneren Mads Stage (1922-2004) havde i mange år sommerhus i Lyngby, og hans enke har stillet værkerne til rådighed for denne udstilling, der er arrangeret af billedkunstneren Ane Marie Foget, Lyngby. Udvalget viser mange tegninger af fisk og fugle, men også af heste og kalve - samt genkendelige motiver fra især vore naboegne. Endelig byder Limfjordscentret også på en udstilling af lokale kunstnere og kunsthåndværkere, nemlig billeder af Liz Hempel-Jørgensen, Doverodde, og Kristine Frøkjær, Heltborg, arbejder af guldsmedeparret Dorthe og Ebbe Hjorth, Gettrup, glasarbejder af Hanne Larsen, Solbjerg, træarbejder af Tage Pedersen, Tæbring, og tekstilarbejder af Else Høgh Pedersen, Aagaard Tekstil, Refs.