V. HASSING: Aarhusianere, der har mobiltelefoner, gps-udstyr eller andre enheder med bluetooth-forbindelse med i bilen, hjælper helt uden at vide det med at sætte tal på trafikafviklingen, kødannelser og rejsetider i Smilets By.
På samme måde får en lang række internationale lufthavne indblik i, hvordan deres passagerer bevæger sig rundt.
Det sker i alle tilfælde ved hjælp af BlipTrack, et system udviklet af Blip Systems i V. Hassing, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.
Firmaet, der netop er udpeget som en af de seks finalister til dette års BrainsBusiness Award, har set idéen i at registrere enheder, der har Bluetooth- eller wifi-teknologi indbygget, fordi disse systemer bliver mere og mere udbredte.
Bluetooth-teknologi bruges ellers til trådløs forbindelse over korte afstande, for eksempel mellem en mobiltelefon og en højttaler/mikrofon, men signalerne kan altså også opfanges af sensorer langs vejene eller eksempelvis i lufthavne.
Afslører flaskehalse i lufthavne
- Vi har installeret vores system i cirka 20 lufthavne, blandt andet i Amsterdam, København, Dubai og Toronto, fortæller administrerende direktør Peter Knudsen fra Blip Systems.
Han oplyser, at lufthavnene bruger systemet til at kortlægge flypassagerernes færden, så man får rede på, hvor og hvornår der opstår flaskehalse og på den måde kan åbne flere skranker, sætte flere security-medarbejdere ind og så videre.
Peter Knudsen peger på, at det stort set er samme system, der bruges i lufthavne og ved veje - bortset fra, at sensorerne selvfølgelig skal være beskyttet mod vejrliget, når de anbringes udendørs.
- Systemet hviler på, at der bliver indbygget Bluetooth og wi-fi i flere og flere mobiltelefoner, ligesom der også er en del biler, der er udstyret med Bluetooth, siger Peter Knudsen.
Anvendes i flere byer
Hos Blip Systems var det lufthavnene, man først begyndte at arbejde med, og for to år siden kom vejene med.
Trafikløsningen markedsføres sammen med Cowi, hvor BlipTrack er en integreret del af ”Cowi CitySense”.
Nu er systemet installeret i blandt andet Aarhus, Randers og Ribe, ligesom der sidder et testsystem langs motorvejen omkring Aalborg og et på de primære veje i Aalborg:
- Vi kører test på E45 sammen med Vejdirektoratet og AAU, mens projektet i Aalborg afvikles sammen med Cowi og Aalborg Kommune, oplyser Peter Knudsen.
Sensorerne anbringes strategiske steder langs de store veje, og da hver Bluetooth-enhed har sin egen identifikationskode, kan man på den måde følge enheden og derved registrere sådan noget som hastighed og pauser i kørslen. Til sidst udgør det et stort datagrundlag, som kan bruges til at optimere trafikafviklingen.
Men bilister og flypassagerer behøver ikke frygte, at deres egen færden registreres. Bluetooth-signalerne kan nemlig ikke bruges til at identificere ejeren af en mobiltelefon.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.