Telebranchen: Forlig lægger nødvendigt pres på kommunerne

En kommune har krævet 240.000 kroner i jordleje til mobilmast, mens en anden har krævet nul kroner.

Politik 17. maj 2018 17:36 - Opdateret 17. maj 2018 17:51

Regeringen er torsdag blevet enig med samtlige partier i Folketinget om et nyt teleforlig, der opdaterer det gamle fra 1999.


Foruden bedre mobil- og bredbåndsdækning betyder det et øget pres på kommunerne, der skal fjerne barrierer for udbygning af mobilnettet, så der kan komme bedre dækning i hele landet.


Det glæder telebranchen og erhvervsorganisationer, som mener, at dækningen ikke er god nok i de tyndt befolkede dele af landet. I Dansk Industri er der tilfredshed.


- En af barriererne for bedre dækning i hele landet er de kommunale vilkår for opsætning af master og nedgravning af kabler. I dag er vilkårene vidt forskellige fra kommune til kommune, siger direktør for DI Digital Lars Frelle-Petersen i en skriftlig kommentar.


Rudersdal har for eksempel krævet 240.000 kroner i jordleje til en mobilmast, mens Odsherred har tilbudt jordleje til 0 kroner.


I det nye forlig opfordres kommunerne til en standardiseret sagsbehandling, at definere servicemål og hurtigere procedure for mindre gravearbejde.


Samt at fastsætte en rimelig masteleje.


- Det er vigtigt, at der nu skabes helt klare rammer for, hvordan kommunerne kan agere på teleområdet.


- Det vil fjerne den usikkerhed, der har været på området de senere år, siger Jens Aaløse, koncerndirektør i TDC Group, i en skriftlig kommentar.


Kommunerne skal samtidig være opmærksom på, at de har en stor opgave i at sikre mere smidige regler for gravearbejdet i forbindelse med etablering af fibernet og anden digital infrastruktur.


Det mener Dansk Erhverv.


- Erfaringerne viser, at i de kommuner hvor efterspørgslen efter fibernet er størst, og barriererne for nettets udbredelse er lavest, ja der søger gravemaskinerne i høj grad hen, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi, i en kommentar.


/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Nordjyske Plus

Henter artikler...