Telefonfuskere får fængsel for at stjæle millioner fra ældre

Tre venner lokkede adgangskoder ud af 157 ældre borgere, der blev frastjålet næsten 11 millioner kroner.

Seks unge mænd overtalte ældre til blandt andet at udlevere koder til NemID for derefter at lænse ofrenes konti. Fredag er tre af gerningsmændene idømt fængselsstraffe. (Arkivfoto)

Seks unge mænd overtalte ældre til blandt andet at udlevere koder til NemID for derefter at lænse ofrenes konti. Fredag er tre af gerningsmændene idømt fængselsstraffe. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:En gruppe unge mænd formåede fra efteråret 2018 til sommeren 2019 at få millionerne til at rulle ind på deres bankkonti.

Pengene stammede ikke fra kloge forretninger eller investeringer, men var resultatet af systematisk bedrageri rettet mod ældre borgere.

Fredag er tre af gerningsmændene blevet idømt fængselsstraffe for groft databedrageri ved Retten i Lyngby.

Den 21-årige Jawid Ahmad Sawar straffes med fire års fængsel for at have haft en central rolle i sagen, mens 20-årige Nikolaj Holstein Nybye og 19-årige Sasan Navak begge får tre års fængsel.

Sidstnævnte får desuden en advarsel om udvisning, da han - modsat de øvrige to - ikke er dansk statsborger.

Mændene er kendt skyldige i at have stjålet knap 11 millioner kroner fra 157 ældre borgere, som over telefonen blev overtalt til at udlevere personnumre, adgangskoder og koder til NemID.

Gerningsmændene bildte ofrene ind, at de ringede fra diverse banker, teleselskaber, fra Nets eller Betalingsservice.

På den måde fik de tre mænd adgang til ofrenes bankkonti. Herefter blev pengene overført til mændenes egne konti eller til bekendte af gerningsmændene - såkaldte "muldyr".

Som begrundelse for strafudmålingen fremhævede retsformand Ulrik Finn Jørgensen bedrageriets størrelse som en vigtig faktor.

- Vi lægger vægt på omfanget af kriminaliteten, det store antal forsøg på bedrageri og på selve udførselsmåden, hvor de tiltalte har udnyttet navnlig ældre personer, lød det fra dommer Ulrik Finn Jørgensen.

- Med denne sag har de tiltalte svækket tilliden til banker, teleselskaber og myndigheder, sagde han videre.

Som en formildende omstændighed lagde dommeren og sagens to domsmænd til gengæld vægt på, at de tiltalte inden bedragerierne havde "gode personlige forhold".

Mændene brugte flere metoder til at få fat i andres penge. I enkelte tilfælde overtalte de deres ofre til at udlevere både betalingskort og koder, som bagefter blev brugt til at hæve kontanter.

De udnyttede også et par af deres ofres personlige oplysninger til at optage lån og lave kreditaftaler for samlet omkring 370.000 kroner.

Gerningsmændene fik dog kun fingrene i en mindre del af disse penge.

Mændene var desuden tiltalt for i 265 tilfælde at have lokket oplysninger ud af borgere for - dog uden held - at forsøge at lænse ofrenes konti.

Dertil kommer, at de 252 gange som led i deres lyssky foretagender skal have kontaktet borgere, der ikke besvarede opkaldene.

Mens Nikolaj Holstein Nybye og Sasan Navak nægtede sig skyldige, har Jawid Ahmed Sawar erkendt at have deltaget i en del af bedragerierne.

Alle tre har bedt om betænkningstid i forhold til, om de skal anke dommen.

I alt seks mænd deltog i bedragerierne i forskelligt omfang. De øvrige tre blev dømt ved en tilståelsessag i marts.

Her fik de mellem tre et halv og fire års fængsel.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.