Telia får milliardbøde for bestikkelse i Usbekistan

Telekoncernen opbyggede en lukrativ forretning gennem bestikkelse, siger USA's justitsministerium.

telia Foto: Free/Telia/arkiv

telia Foto: Free/Telia/arkiv

Den svenske telekoncern Telia skal af med næsten en milliard dollar for at have bestukket en række indflydelsesrige personer i blandt andet Usbekistan.

Telia var stævnet af myndighederne i USA, Holland og Sverige og har nu indvilget i at betale 965,8 millioner dollar eller lidt over seks milliarder kroner i bøder og tilbageføring af ulovlige fortjenester. Halvdelen af beløbet er i form af bøder.

Det oplyser det amerikanske justitsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den fungerende statsadvokat for New Yorks sydlige distrikt, Joon Kim, siger, at Telia "på korrupt vis" opbyggede en lukrativ forretning ved at bruge bestikkelse i Usbekistan og rundt om i verden.

Det foregik gennem Telias konti i New York.

Telia og dets usbekiske underselskab, Coscom LLC, "har indrømmet, at de over mange år bestak en usbekisk regeringsembedsmand" med 331 millioner dollar, hedder det.

Reuters skriver, at Telia via deres selskab i perioden mellem 2007 og 2010 betalte 331 millioner dollar til embedsmænd, og at Telia tjente 457 millioner dollar ved at udføre den ulovlige handling.

Telia har måttet gå med til, at det ud over bøderne skal lade sig underkaste "en streng intern kontrol" og fuldt ud være villig til at samarbejde med USA's justitsministerium.

- Vi erkender, at selskabet på korrupt vis har foretaget betalinger på 330 millioner dollar til regeringsembedsmænd i Usbekistan med start i 2007, skriver Telias øverste leder, Johan Dennelind, ifølge Svenska Dagbladet.

- Vi tager vort ansvar for en historisk fejltagelse. Og fejltagelser koster, tilføjer han.

Telia mener nu, at tavlen er vasket ren, og at alle korruptionsrelaterede forhold i selskabet er afsluttet.

De svenske myndigheder undersøger stadig, om der er ansatte i selskabet, der personligt kan retsforfølges.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.