Terrorsigtet skal blive bag tremmer i fire uger mere

30. november ventes retssag mod terrorsigtet syrer at begynde. Der er endnu ikke rejst tiltale i sagen.

En sag mod en terrorsigtet syrer ventes at begynde 30. november. Ind til videre er den sigtede fængslet frem til 26. november, hvor en dommer på ny skal tage stillling til fængsling. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En sag mod en terrorsigtet syrer ventes at begynde 30. november. Ind til videre er den sigtede fængslet frem til 26. november, hvor en dommer på ny skal tage stillling til fængsling. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

En 31-årig syrisk mand, som har siddet varetægtsfængslet i ti måneder, mistænkt for at planlægge terror i København, skal blive i sin celle.

Det har en dommer i Københavns Byret afgjort mandag, oplyser anklager Sonja Hedegaard.

Den mistænkte blev anholdt kort før jul sidste år, og siden er hans varetægtsfængsling blevet forlænget adskillige gange. Senest mandag med yderligere fire uger til 26. november.

Forlængelsen af fængslingen er sket i retsmøder bag lukkede døre, hvorfor offentligheden er udelukket fra at høre en lang række oplysninger om sagen.

Det gælder blandt andet, hvad den sigtede har forklaret. Tidligere er det dog kommet frem, at han nægter sig skyldig.

Selv om det nu er over ti måneder siden, at den sigtede blev fængslet, har anklagemyndigheden endnu ikke rejst tiltale. Og Sonja Hedegaard ønsker mandag ikke at svare på, hvornår anklagemyndigheden vil tage stilling til spørgsmålet.

Dog er sagen allerede forhåndsberammet til at begynde i retten 30. november, og den sidste dag ventes at være 14. januar.

Det er politiets opfattelse, at manden, der er asylansøger i Sverige, var i ledtog med en 21-årig landsmand, der i juli sidste år blev dømt af en tysk domstol i samme sag. Her lød straffen på fængsel i seks et halvt år.

Ifølge anklagemyndigheden ved Københavns Politis sigtelse havde de to syrere til hensigt først at overfalde vilkårlige personer med knive. Herefter ville de angiveligt detonere en eller flere bomber.

Planerne blev dog forpurret, da den 21-årige blev afvist ved grænsen til Danmark og siden anholdt af tysk politi.

Under retssagen i Tyskland mod den 21-årige kom det frem, at det var Islamisk Stat (IS), der etablerede kontakten mellem de to syrere.

Det blev også dokumenteret, hvordan den 21-årige i en korrespondance med IS havde erklæret sig parat til at dræbe i gruppens navn.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.