Nordjylland

Terrortruslen mod Danmark er alvorlig

Ifølge Nordjyllands Politi vil nordjyderne ikke kunne mærke, at beredskabet er markant forhøjet

Scanpix

Scanpix

NORDJYLLAND:Tirsdag aften besluttede Rigspolitiet at hæve beredskabet til ”markant forhøjet”.

Der er fem beredskabsniveauer og fem trusselsniveauer i Danmark, og beredskabsniveauet er nu hævet til det næsthøjeste.

Rigspolitiet har meddelt, at det sker som følge af fredagens terrorangreb i Paris, og at forhøjelsen af beredskabsniveauet sker internt.

Nordjyllands Politi ønsker ikke at uddybe eller kommentere Rigspolitiets pressemeddelelse, men Politiinspektør Marianne Vestergaard fra Nordjyllands Politi siger, at nordjyderne ikke kommer til at kunne mærke nogen forskel i hverdagen med det forhøjede beredskab.

Det har således kun betydning for paratheden i politiet, oplyser Rigspolitiet.

Terrortruslen er alvorlig

Hvor Rigspolitiet har hævet beredskabsniveauet, er det Politiets Efterretningstjeneste (PET), der vurderer trusselsniveauet mod Danmark.

PET følger udviklingen efter terrorhændelserne i Paris fredag aften. PET har ikke ændret vurderingen af terror-truslen mod Danmark. Terrortruslen vurderes stadig som alvorlig.

- PET følger situationen meget tæt og vurderer løbende om nye hændelser og udviklingen i situationen ændrer trusselsbilledet i Danmark. Situationen giver ikke anledning til at ændre vores vurdering af terrortruslen mod Danmark, der fortsat er alvorlig, siger Finn Borch Andersen, konstitueret chef for PET, i en pressemeddelelse.

Sidste offentlige vurdering, som er udsendt af Center for Terroranalyse (CTA) og kan læses på PET’s hjemmeside, af terrortruslen mod Danmark skete i marts 2015.

Her vurderede CTA, at terrortruslen er alvorlig, og at der findes personer, som har intention om og kapacitet til at begå terrorangreb i Danmark samt at ”angreb kan finde sted, uden at der på forhånd foreligger efterretningsmæssige indikationer herpå”.

Dette er, hvad der svarer til trusselsniveau tre ud af fem.

- Man kan sige, at det indtil videre er den vurdering, der gælder. Men vi følger situationen løbende, lyder det fra PET’s presseafdeling.

Politiets reaktionspatruljer

I foråret 2015 tog påbegyndte Rigspolitiet og herunder Nordjyllands Politi uddannelse af politifolk til reaktionspatruljer, hvis formål er netop at være beredt i tilfælde af, at der eksempelvis sker et terrorangreb i Danmark.

En række politifolk har gennemgået en flere uger lang uddannelse, som ruster dem til opgaver, der kræver hurtig og speciel indsats.

I løbet af uddannelsesforløbet har reaktionspatruljerne opnået kompetencer, der gør, at de kan sættes ind i mange forskellige situationer. Det kan være anholdelse af en farlig gerningsmand, transport af særligt farlige fanger og i alleryderste limit en terrorhandling.

Reaktionspatruljerne er altså en af de muligheder for en hurtig indsats, politiet har til rådighed.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.