Vin

Test af 210 vine

Seks uger med forslag til aftenens flasker

Opgaven ser overvældende ud, da vi en tidlig lørdag formiddag går i gang med at teste vin. Inden aften skal vi gennem 210 flasker, og af dem skal 72 udvælges til "dagens vin". Opgaven er specielt stor for dem, som ikke har prøvet at smage så mange vine før. NORDJYSKE Stiftstidendes smagehold består nemlig ikke kun af professionelle. Der er overvægt af vininteresserede med den vigtigste kvalifikation, at de er almindelige forbrugere. Vinene er opdelt i to grupper. I løbet af formiddagen smager vi røde vine, og om eftermiddagen gælder det de hvide, roséer og mousserende vine. Hver deltager - vi var ni - havde en stemme, og pointsystemet er helt enkelt: vil du gerne møde vinen til din aftensmad, skal du tildele den et point. Det er en meget grov udvælgelsesform, men den er realistisk. Det er sådan, langt den meste vin bliver vurderet i Danmark. Efterfølgende har jeg kommenteret de 72, som blev udvalgt. På bordet er der trukket ni streger. Giver man vinen point, skal den rykkes et skridt frem til næste streg. De 36 vine i hver afdeling, som står tættest ved bordkanten efter smagningen, er udvalgte og præsenteres som "Dagens vin" i de seks uger, sommeravisernes særlige vinstof bringes. De to første er med i avisen i dag. Systemet er en kopi fra en tysk prøvestation, hvor man tildeler det officielle AP-nummer, som fortæller, at vinen er godkendt og kan sendes på markedet. Godt et dusin importører var inviteret til at sende højst syv forslag i hver gruppe som deres bud på, hvad vi skal drikke i Nordjylland denne sommer. Hvad var der så i de godt 200 flasker? Som ventet var der en del vin fra Syditalien, og det var markant, at mange herfra høstede en del point. Vort hold var enige med andre forbrugere i, at der er god vin at hente. Specielt vine fra Negroamaro-druen gjorde sig bemærket. Tidligere har det især været Primitivo, som har domineret billedet. Negroamaro skal man altså holde øje med. I gruppen af hvid/rosé/mousserende var det et par artige overraskelser, den ene præsenteres i dag, den anden kommer 10. juli. En rosé fra Chile fik topkarakter som eneste "almindelige" vin i gruppen. Men den blev fulgt til dørs af en sød vin, også fra Chile. Den fik ligeledes topkarakteren ni. De er importeres af henholdsvis AMKA Vinimport i Randers og Fakta, og ingen af dem er særlig dyre. Det var mere forventeligt, at en Merlot importeret af Vinens Verden i Odense opnåede ni point blandt de røde. At den kom fra Washington State i USA var mindre forudsigeligt. Kun de tre nævnte var hele gruppen enige om at rykke frem mod bordkanten. Det understreger, hvor forskelligt vi smager. Derfor er det godt med så stort et udbud på vinreolerne. Mindre godt er det, at 10 af vinene måtte kasseres på grund af tekniske fejl, enten propsmag eller oxydering. Desværre ligger det nogenlunde på gennemsnittet. Vi havde reserveflasker at trække på, og det var lærerigt, hvor lidt der skal til at sende en flaske på afveje. En af vinene fik i første omgang ingen point. Den var uinteressant, men virkede ikke umiddelbart syg. Da jeg som sidste smager kom frem til den, kontrollerede jeg vinen. Noget måtte være galt, for jeg huskede den fra tidligere som en god vin. Reserveflasken kom frem, og den fik otte point. Hvis man ikke kender vinene i forvejen, vil man i sådan et tilfælde bare få en dårlig oplevelse uden at vide, at flasken er kassabel. Hvis man har en mistanke, skal man endelig trække en reserve op, hvis man har sådan en i huset. Det skulle jo gerne blive en god sommer med god vin.