Texas henretter mand med dødsmedicin fra anonymt firma

Det er lykkedes delstaten at skaffe nye forsyninger af omstridt sovemedicin til brug i dødssprøjte.

For sjette gang i år er en indsat på dødsgangen i den amerikanske delstat Texas blevet henrettet.

Det skete onsdag, hvor 35-årige Manuel Garzas liv blev stoppet klokken 18.40 lokal tid med en dødelig indsprøjtning.

Henrettelsen fandt sted, efter at det er lykkedes de texanske fængselsmyndigheder at skaffe nye forsyninger af et omstridt medikament, som flere producenter ellers har afvist at sælge til brug ved henrettelser.

Pentobarbital, som medikamentet hedder, er en sovemedicin, der kan bringe patienter i koma under operationer, så hjerneskader undgås, hvis blodtilførslen afbrydes. Det er en del af blandingen i den dødelige sprøjte, der bruges ved henrettelser flere steder i USA.

Det er uvist, hvilket firma der har solgt det til Texas, da firmaet er anonymt. Det danske firma Lundbeck har tidligere nægtet at levere medicinen til henrettelser.

En talsmand for fængselsvæsnet i Texas oplyser, at med de nye forsyninger kan Texas gennemføre yderligere to planlagte henrettelser i april. Der er derudover planlagt tre henrettelser i delstaten resten af året, men talsmanden nævnte ikke, om der var købt forsyninger nok til også at gennemføre dem.

USA's højesteret ser i øjeblikket på, om dødelige indsprøjtninger ved henrettelser er i overensstemmelse med den amerikanske forfatning. Det er med afstand den mest udbredte metode ved henrettelser, men den er i stigende grad også blevet kontroversiel.

I 2008 bestemte højesteretten, at brugen af dødssprøjter var i overensstemmelse med forfatningen, men det var før, at flere selskaber afslog at sælge medikamenterne.

Siden har myndighederne i flere delstater anvendt alternative giftblandinger, der har forårsaget smerte og lidelser i de dødsdømtes sidste minutter.

Der er gennemført 13 henrettelser i USA i år indtil videre.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.