Dyrehandel i Thy ramt af papegøjesyge

Fødevarestyrelsen har konstateret papegøjesyge hos Bedsted Dyrehandel

Arkivfoto: Diana Holm

Arkivfoto: Diana Holm

BEDSTED:Fødevarestyrelsen har fundet ornitose - også kaldet papegøjesyge - i fugle fra Bedsted Dyrehandel, skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Derfor er dyrehandlen blevet sat i karantæne for at begrænse smitterisikoen til andre fugle og mennesker.

Bedsted Dyrehandel solgte i starten af april fugle til Bonnie Dyrecenter i Kongens Lyngby, hvor der også er fundet smitte med papegøjesyge hos flere fugle.

Fødevarestyrelsen mistænker af den grund, at det første udbrud af ornitose i Bedsted Dyrehandel kan være sket for flere måneder siden.

Fugle, der kan være smittet med papegøjesyge, skal i karantæne og testes af myndighederne, meddeler styrelsen.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man flytter fugle, som er købt efter 1. marts hos Bedsted Dyrehandel, til et rum, hvor der ikke opholder sig mennesker. Undgå kontakt med strøelse og fuglenes afføring og brug ansigtsmaske og handsker, når du håndterer buret.

Fakta om papegøjesyge

Ornitose skyldes smitte med bakterien Chlamydophila psittaci og ses primært hos fugle. Sygdommen har historisk været konstateret især i papegøjer og papegøjelignende fugle, deraf betegnelsen papegøjesyge. Sygdommen konstateres nu lige så hyppigt hos andre fugle som f.eks. ænder og duer. Sygdommen forekommer over hele verden, og i Danmark ses tilfælde hvert år både hos fugle og mennesker.

Ornitose kan smitte både fugle og mennesker. Fugle kan få forskellige former for betændelse, nedsat ædelyst, flåd fra næsebor og øjne samt diarré, og nogle fugle dør. Mennesker får oftest influenzalignende symptomer som feber, muskelsmerter og hovedpine, men kan udvikle sig til alvorlig lungebetændelse.

Får du symptomer på papegøjesyge, bør du kontakte din læge. Det er ikke muligt at vaccinere hverken dyr eller mennesker mod ornitose, men sygdommen kan i de fleste tilfælde behandles med antibiotika.

Af hensyn til opsporing af smitte blandt fugle er både private og forretningsdrivende forpligtet til at notere dato, fulde navn og adresse på køber og sælger ved alle handler.

Kunder, som har købt eller solgt fugle i butikken efter 1. marts opfordres til at kontakte Fødevarestyrelsen. Det kan du gøre på telefon 72 27 69 00.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden