Input fra virkeligheden: Fiskeriet har sine udfordringer

Fiskeriets minister fik et ”input fra virkeligheden”, da han mødte repræsentanter for erhvervet og andre med tilknytning til det

Borgmester Ulla Vestergaard var vært, og der var problemer nok at drøfte, da fiskeriets minister Rasmus Prehn (S) mødte repræsentanter for fiskeriet og for de erhverv og funktioner, der er afhængige af fiskeriet og af, at der er fisk at fange. Foto: Bo Lehm

Borgmester Ulla Vestergaard var vært, og der var problemer nok at drøfte, da fiskeriets minister Rasmus Prehn (S) mødte repræsentanter for fiskeriet og for de erhverv og funktioner, der er afhængige af fiskeriet og af, at der er fisk at fange. Foto: Bo Lehm

HANSTHOLM:- Tak fordi vi måtte fortælle om et erhverv, der betyder meget for Thisted Kommune.

Det var slutreplikken fra borgmester Ulla Vestergaard efter et halvanden time langt møde, hvor repræsentanter for fiskeriet, Hanstholm Havn, Hanstholm Havneråd og Hanstholm Fiskeauktion hver især fik mulighed for at orientere Rasmus Prehn (S), minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, om, hvordan de oplever dagligdagen i et udfordret erhverv mellem .

Der skal være mulighed for at reagere hurtigere på udsving i fiskebestandene, siger fiskeriminister  Rasmus Prehn. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Der skal være mulighed for at reagere hurtigere på udsving i fiskebestandene, siger fiskeriminister Rasmus Prehn. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Selv om problemerne var kendte, pegede Rasmus Prehn efter mødet på to ting, som fylder meget blandt de nuværende udfordringer.

- Det skal være muligt at reagere hurtigere på udsving i fiskebestandene, så kvoterne tilpasses. Det er mere relevant, når kvoterne bliver mindre, sagde Rasmus Prehn, som også gerne så en hurtigere Brexit-kompensation til fiskeriet og som noget tredje fremhævede havnens tanker om at blive den grønneste havn i Europa - og også CO2-neutral - som et udviklingspotentiale.

De tre emner var kommet på bordet i den uformelle dialog med ministeren, helt i tråd med Ulla Vestergaards tanker med mødet.

- Hver især har vi meget at byde ind med, når det gælder udfordringer og muligheder for udvikling. Det her har været et ”input fra virkeligheden”, men det handler ligeså meget om at berige hinanden med information af hensyn til de muligheder, vi hver især har for at gøre noget ved tingene, sagde borgmesteren efter mødet.

JanN. Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening, efterlyste vilje fra EU til at "spille medmusklerne overfor Norge". Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

JanN. Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening, efterlyste vilje fra EU til at "spille medmusklerne overfor Norge". Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Jan N. Hansen, formand for Hanstholm Fiskeriforening, havde tegnet sit billede af situationen som den opleves i et erhverv, hvor stemningen er trykket.

- Brexit-kompensation til fiskeriet vil være et lyspunkt, sagde Jan Hansen, der efterlyste større vilje fra EU til at ”spille med musklerne” overfor Norge, som i fiskeriforhandlingerne ikke viser vilje til at lade EU-fiskere få adgang til norsk farvand samtidig med, at Norge forsyner et sultent EU-marked med masser af norsk fisk.

- Jo længere, vi er ude af markedet, jo større risiko for, at andre erobrer vores markedsandele, sagde Carsten Beith, formand for Hanstholm Havneråd med tanke for eksportørernes vanskeligheder ved at forsyne kunderne, hvis det skal ske med dansk fangede fisk.

Direktør Nils Skeby, Hanstholm Havn understregede, at problemerne i et udfordret fiskeri også er et problem for havnen. Færre fisk over kaj betyder færre penge i havnens kasse - kontant illustreret af, at lukningen af fiskemelsfabrikken i Hanstholm koster havnen 20 procent af dens indtjeningsgrundlag.

- Vækst i industrifiskeriet var del af vores business-case, sagde Nils Skeby og pegede på brexit, reducerede kvoter og lukningen af fiskemelsfabrikken som ”the perfect storm” for havnen.

- Fisk er hypede i hele Europa. Der kan laves reguleringer, så vi fortsat kan fange verdens bedste fisk lige herude. Vi er EU’s største fiskerination - de øvrige danske fiskerihavne omsætter tilsammen under halvdelen af den mængde konsumfisk, der omsættes i Hanstholm, men fortsætter vi de hårde metoder mod lokale fiskere, så har vi heller ikke et dansk fiskeri, sagde auktionsmester Jesper Kongsted, Hanstholm Fiskeauktion.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.