Test dig selv: Er du klogere end en 6. klasse?

Onsdag konkurrerede 6. klasses elever over hele landet i paratviden til ”Smart Parat Svar”

Resten af klassen kunne følge deres fem kammerater, der dystede med de andre hold om at blive kommunens klogeste. Foto: Camilla Gade

Resten af klassen kunne følge deres fem kammerater, der dystede med de andre hold om at blive kommunens klogeste. Foto: Camilla Gade

THISTED:6. klasser landet skulle onsdag konkurrere om at blive den klogeste 6. klasse i deres kommune, da den første runde af ”Smart Parat Svar” løb af stablen onsdag.

6. b på Tingstrup Skole var én af de klasser, der deltog i kapløbet om at blive Thisted Kommunes klogeste 6. klasse.

Normalvis skulle konkurrencen afholdes på det lokale bibliotek, men på grund af corona foregik årets udgave online, ligesom den også gjorde det de fleste steder i 2020.

Fem elever fra klassen var valgt ud som deltagere, og med quizdeltagerne placeret i et rum for sig og med resten af klassen som heppekor i et andet, var der lagt op til en neglebidende dyst mod Tilsted Skole og Hanstholm Skole.

Det blev de (blandt andet) spurgt om...

Hvad hedder den sangteknik, sangere i heavybands synger på en dyb og brølende måde?

Hvilket hold af superhelte er Aquaman mest kendt for at være en del af?

Hvor mange HP begynder man med, når man spiller ”Fortnite: Battle Royale”?

Spillet GTA anbefaler en aldersgrænse på 18 år, fordi der er vold og kriminalitet i store mængder. Hvad er GTA en forkortelse af?

I hvilken historie kommer drengen Bastian til en anden verden, hvor han hjælper Den barnlige kejserinde med at redde sit land?

I sommeren 2017 blev et stort militærmuseum indviet ved denne forsvarsstilling fra Hitlers Atlantvolds-projekt i Blåvand. Hvad hedder forsvarsstillingen?

Ordet kommer fra italiensk og betyder egentlig bare ”den førende kvinde”, men får en mere negativ klang, hvis man tilføjer ordet ”nykker”. Hvilket ord er der tale om?

I den fjerde version af dette spil blev der mulighed for at gøre sine personer endnu mere realistiske og endda lave versioner af rigtige mennesker. Det blev også muligt at bygge sit hjem op med endnu flere detaljer, og rejse fra verden til verden uden at skulle starte et nyt spil. Hvad hedder spillet?

Hvad hedder pigen i "Krummerne", som Mads Krumborg, også kaldet Krumme, er forelsket i?

Enevælden var styreformen i Danmark fra 1660-1849. Hvem havde al magten og myndigheden?

Hvad hed EU, da Danmark trådte ind i det i 1973?

Hvad hedder "konge" på latin?

Marvel vil de kommende år lancere en række tv-serier på Disney+. Én af disse handler om Bruce Banners kusine, der opnår superkræfter efter at have modtaget en blodtransfusion med Banners blod. Hvad er kusinens superheltenavn, der samtidig bliver seriens titel?

Hvad hedder drengen, der bor på Katholt, og som laver mange skarnsstreger?

Hvad hedder hovedpersonen i "Skammerens Datter"?

Hvad hedder drengen i "Junglebogen", som opfostres af ulve og er venner med panteren Baghera?

... Se svarene i bunden af artiklen.

På skift fik holdene lov til at vælge mellem quizzens 24 kategorier, heriblandt ”gaming”, ”bland-selv-slik” eller mere klassisk ”Danmarkshistorie”.

Bag hver kategori gemte sig tre spørgsmål, og der var point for hvert korrekt besvaret spørgsmål.

Det lykkedes holdet fra 6. b at få tre point i flere kategorier, til stor jubel fra klassekammeraterne.

Holdet lå i størstedelen af quizzen foran, men i de sidste runder halede konkurrenterne fra Tilsted Skole ind og endte med at tage førstepladsen med 14 point, mens Tingstrup måtte ”nøjes” med andenpladsen med 13 point.

Pointtallet var dog godt nok til, at både Tilsted og 6. b fra Tingstrup endte med at kvalificere sig til lokalfinalen.

Her blev det i sidste ende Tilsted Skole, der tog en overbevisende sejr og dermed har æren af at kalde sig Kommunens Klogeste 6. klasse.

Sammen med den titel hører æren af at deltage i regionsfinalen, som finder sted på værtsbiblioteker ni steder i landet anden onsdag i januar.

Skulle det gå så heldigt, at Tilsted Skole også i den regionale finale tager sejren og dermed kommer blandt landets ni bedste hold, så er det den store landsfinale, der venter.

Dysten om titlen som Danmarks klogeste 6. klasse skal stå første onsdag i februar.

Det var bibliotekar Lise Ryltoft Fuglsang, der stod for dagens dyst, og hun var meget imponeret over alle de dygtige deltagere:

- Jeg synes, det var super sjovt, og de var super seje, selvom det var nogle svære spørgsmål. Jeg var i hvert fald glad for, at det var mig, der sad med svarene, siger hun.

Quizzen tager udgangspunkt i et bredt udsnit af skøn- og faglitteratur og er en årligt tilbagevendende begivenhed, der har fundet sted hver første onsdag i december siden 2005.

Quizzen foregår i tæt samarbejde med landets skoler og børnebiblioteker, og siden 2019 har Aalborg Bibliotekerne varetaget den nationale projektlederrolle på ”Smart Parat Svar”.

Svaret er...

Growling, Justice League, 100 HP, Grand Theft Auto, Den Uendelige Historie, Tirpitz-stillingen, Primadonna, Sims, Yrsa, kongen, EF, rex, She-Hulk, Emil fra Lønneberg, Dina, Mowgli.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
23-årig skyldig i at have dræbt 27-årig efter bytur - kammerat frifundet
Luk