Auktionen

Vurderede 275 kilo ravklump til 300.000 kroner: Eksperter kalder den værdiløs

Det var en stor nyhed, da auktionshuset Lauritz.com satte et 275 kilo tungt stykke kopal til salg - nu kan det vise sig, at den er værdiløs

Der bliver nu sået tvivl om, hvorvidt det enorme stykke harpiks i virkeligheden er kopal. Foto: Lauritz.com

Der bliver nu sået tvivl om, hvorvidt det enorme stykke harpiks i virkeligheden er kopal. Foto: Lauritz.com

HANSTHOLM:Det blev omtalt vidt og bredt, da Lauritz.com udsendte en pressemeddelelse om, at det måske største stykke unge rav - også kaldet kopal - var sat til salg hos auktionshuset med en vurderingspris på 300.000 kroner.

Det enorme stykke rav var fundet i Skagerak og sejlet i land i Hanstholm.

Men nu viser det sig, at den enorme klump måske slet ikke er så værdifuld som først antaget.

Lauritz.com skrev, at Naturhistorisk Museum i Aarhus, bekræftede ægtheden.

Men det er ifølge samlingsanvarlig ved Naturhistorisk Museum i Aarhus, Hans Viborg Kristensen forkert.

- Det må bunde i en misforståelse. Jeg kan bare sige, at fra Naturhistorisk Museum har vi ikke lavet nogen undersøgelser af den. Længere er den ikke, siger Hans Viborg Kristensen til Radio4 og tilføjer, at hverken han eller hans kollegaer er geologer, som Lauritz ellers også skriver i pressemeddelelsen.

Hans Viborg Kristensen fortæller til Radio4, at den klump, som Lauritz har vurderet til 300.000 kroner, fordi det skulle være kopal, altså ungt rav, sandsynligvis ikke er kopal, men det menneskeskabte harpiksprodukt kolofonium, der blandt andet er blevet brugt i i lak, maling og cement.

- Diamanter består af kul, og det gør en grillbriket fra din grill også. Det er det samme råmateriale, men det er to forskellige slutresultater. Og det er det her også, siger Hans Viborg Kristensen til Radio4.

Ravekspert og formand for Den Danske Ravklub Anders Leth Damgaard mener heller ikke, at klumpen har nogen reel værdi.

- Klumpen har ingen reel videnskabelig værdi, da den bare er menneskeskabt. Den kan ikke poleres op og blive blank. Den kan ikke laves til smykker og kan sådan set ikke bruges til noget, siger han til Radio4.

Lauritz har nu fjernet den oprindelige pressemeddelelse fra deres hjemmeside og lukket for auktionen midlertidigt, indtil det er fastslået, om der er tale om et stykke kopal.

Du kan høre hele indslaget fra Radio4 herunder:

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden