Udland

Thorning begraver årtier lang EU-strid

EU's stats- og regeringschefer er efter årtiers slagsmål blevet enige om et fælles EU-patentsystem.

Thorning begraver årtier lang EU-strid

EU-topmødet i Bruxelles har fredag indgået en aftale om et fælles EU-patent, som har været undervejs i årtier.

Det skriver det danske EU-formandskab og EU-præsident Herman Van Rompuy på Twitter.

Dermed lykkedes det at skabe enighed mellem Storbritannien, Tyskland og Frankrig, som til det sidste har kæmpet om placeringen af den tilhørende patentdomstol.

Samtidig har den britiske premierminister, David Cameron, været nervøs for, at EU-Domstolen med et tidligere kompromis ville få for meget magt i forhold til den kommende patentdomstol.

Domstolens hovedsæde kommer til at ligge i Paris, mens der kommer underafdelinger i London og München.

En endelig aftale om patentet har været en af det danske formandskabs absolutte topprioriteter. Og i 11. time lykkedes det altså for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S).

- Det er noget, man har diskuteret i EU i 30 år, og derfor kunne jeg da godt tænke mig, at det kunne være en af de ting, det danske formandskab kunne slutte med, sagde statsministeren torsdag.

Italien og Spanien har som de eneste af de 27 medlemslande ikke ønsket at være en del af det fælles system, fordi de er utilfredse med, at de ikke kan bruge deres nationale sprog.

Enhedslisten og Dansk Folkeparti har på forhånd krævet en folkeafstemning, hvis Danmark skal være en del af aftalen, fordi man kommer til at afgive suverænitet til domstolen.

Derfor kræver det fem sjettedeles flertal i Folketinget at vedtage aftalen. Men da det flertal ikke tegner sig uden de to partier, vil en folkeafstemning kunne blive nødvendig.

Et fælles EU-patent vil gøre det markant billigere for virksomheder at søge patent for deres produkter i Europa. Hvor det i dag koster gennemsnitligt 240.000 kroner at søge patent i alle EU-landene, vil det fremover kommer til at koste 5000 kroner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.