Thorning: Danmark vil ikke med i bankunion

Danskerne vil ikke betale andre EU-landes statsgæld, siger Helle Thorning-Schmidt i "Hard Talk" på BBC World.

Thorning: Danmark vil ikke med i bankunion

Statsministeren vil ikke foreløbig have Danmark med i EU's fælles bankunion, før sagen er forhandlet færdig blandt de 27 EU-lande, heraf blandt de 17 eurolande.

- Det er ikke en let beslutning. Danske skatteydere er ikke interesserede i at betale for gæld, de ikke selv har skabt, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) onsdag aften i tv-programmet "Hard Talk" fra den britiske tv-station BBC World.

Danmark har haft stor glæde af, at kronen er knyttet så tæt til euroen, at kronen kun svinger 2,25 procent, påpeger statsministeren med henvisning til den meget lave rente på danske statsobligationer.

- EU har søgt at stoppe krisen og holde sammen. Der er meget solidaritet mellem eurolandene trods en hård krise. Der har været en vist robusthed, så vi har kunnet tage beslutninger, siger Helle Thorning-Schmidt til "Hard Talk"-værten Steven Sackur.

Hidtil har fem EU-lande søgt økonomisk støtte - Grækenland, Portugal, Spanien, Irland og senest Cypern - fra EU, Den Europæiske Centralbank samt Den Internationale Valutafond, IMF.

- Det er ikke euroens skyld, at de havde problemer i Grækenland, siger statsministeren.

Nogle af de vigtige forslag, der er vedtaget under det danske EU-formandskab, er et EU-direktiv om bankernes kapital og et EU-direktiv om energieffektivisering, som skaber 400.000 job.

- Det er noget af det, jeg er mest stolt af. Det gør virkelig en forskel, siger statsministeren.

Om den hjemlige politiske situation mener Helle Thorning-Schmidt, at den danske regering har dårlige meningsmålinger, fordi den har truffet svære beslutninger.

/ritzau/