Thorning diskuterer dansk energiforslag med Cameron

Statsministeren samler støtte til dansk forslag om at gøre EU mindre afhængig af russisk gas.

Krisen i Ukraine skal bruges til at sætte skub i arbejdet med at gøre Europa mindre afhængig af udenlandske energikilder - herunder russisk gas.

Det er essensen i et dansk forslag, som har fundet vej til det seneste udkast til konklusionerne ved EU-topmødet torsdag og fredag.

Det danske forslag var også et centralt emne, da statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kort før topmødets start mødtes med Storbritanniens premierminister, David Cameron, og regeringscheferne fra de øvrige nordiske og baltiske EU-lande, erfarer Ritzau.

- Vi skal fremover være mindre afhængige af Rusland, når det handler om energi. Vi har bedt om at få opbakning til, at EU-Kommissionen skal fremlægge en plan om det til juni, og det håber jeg selvfølgelig på at få opbakning til, sagde Thorning på vej ind til mødet i Bruxelles.

Hvis det danske forslag bliver vedtaget ved topmødet, så vil EU-lederne slå fast, at arbejdet med at reducere Europa høje afhængighed af gas skal intensiveres.

Helt konkret vil EU-Kommissionen blive bedt om, at inden juni at lave en plan for, hvordan tankerne om større energiuafhængighed kan føres ud i livet.

I det seneste udkast til konklusionerne, som Ritzau er i besiddelse af, er det samtidig tilføjet, at EU-landene vil udvise solidaritet, hvis der sker pludselige afbrydelser af energiforsyningen i en eller flere medlemslande.

Mens både Danmark og Storbritannien ikke har noget i klemme i forhold til den russiske asforsyning, så er situationen helt anderledes hos nogle af de øvrige deltagere på torsdagens formøde.

Både Finland og de baltiske lande får således hele deres gasforbrug dækket gennem russiske gasleverancer.

Selvom EU's afhængighed af russisk gas samlet set er blevet mindre de senere år, så leverer Rusland fortsat omkring 25 procent af den gas, der forbruges i EU.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.