Thorning efter nye terroroplysninger: Jeg var i god tro

Statsministeren siger, at hendes oplysninger om straks-bevogtningen af synagoge var givet i god tro.

Thorning efter nye terroroplysninger: Jeg var i god tro Foto: POLFOTO/Jens Dresling

Thorning efter nye terroroplysninger: Jeg var i god tro Foto: POLFOTO/Jens Dresling

- Jeg var i god tro.

Sådan lyder det fra statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på spørgsmålet om, hvorfor hun i dagene efter terrorangrebet i København 14.-15. februar sagde, at sikkerheden omkring synagogen i København blev øget straks.

Det viser sig nu ifølge en redegørelse fra Justitsministeriet, at det ikke var tilfældet. I hvert fald kan politiets udstationering af patruljer først spores til klokken 19.30 - fire timer efter det første terrorattentat på Krudttønden på Østerbro.

Oplysninger, som regeringstoppen understreger, at man ikke kendte til, før politiets redegørelse for terrorangrebet blev lagt frem for offentligheden i sidste uge.

- Hvis jeg blev opmærksom på, at jeg havde sagt noget, der ikke var korrekt, så ville jeg straks have sagt det. Hvad skulle vi ellers gøre?, siger Helle Thorning-Schmidt.

- Jeg giver det billede, som vi blev givet i dagene derefter, og der var rig lejlighed fra PET eller andre til at korrigere det. Det fandt ikke sted. Derfor var jeg i god tro, indtil denne her redegørelse, siger statsministeren.

16. februar udtalte Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde for internationale journalister, at der var straks-bevogtning ved synagogen, hvor en jødisk vagt blev skudt og dræbt af den formodede gerningsmand.

Pressemødet begyndte klokken 14.30. Københavns Politi skrev i en mail til Justitsministeriet klokken 14.19 samme dag, at der gik knap fire timer, før der blev sendt to patruljer til synagogen.

Mailen blev videresendt fra Justitsministeriet klokken 14.24 til Statsministeriet, men altså ikke givet videre til Helle Thorning-Schmidt inden pressemødet.

- Jeg fik intet at vide om den mail inden pressemødet. Og man skal lige huske på, at den mail omhandler noget andet.

- Den omhandler spørgsmålet om, hvor mange der var til stede, da angrebet fandt sted, og derfor er der ingen, som bemærker det her med tidspunktet fra hvornår, der var politifolk til stede, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren synes ikke, det er så vigtigt at fremhæve, hvem der har begået fejl i sagen.

- Det vigtige er, at politiet har gjort en rigtig fin indsats. Både til det konkrete på dagen, men også i forhold til at tilintetgøre gerningsmanden. Det andet, som er vigtigt, det er, at der var bevogtning omkring gerningstidspunktet ved synagogen.

- Og det tredje, som er vigtigt, det er, at vi lærer af det, der er sket. Alle er enige om, at der gik for lang tid fra angrebet på Krudttønden, til at bevogtningen fandt sted ved synagogen. Det gør vi nu bedre fremadrettet, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.