Thorning: EU skal tage skridt mod tungere sanktioner

Statsministeren understreger før EU-topmøde, at landene skal stå sammen om hårdere sanktioner mod Rusland.

EU's stats- og regeringschefer skal stå sammen i beslutninger om at vedtage yderligere sanktioner mod Rusland.

Det er noget af det vigtigste, mener statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag på et pressemøde inden EU-topmødet, hvor krisen i Ukraine vil blive diskuteret.

- EU står over for en stor udfordring. Vi bliver nødt til at se på, hvilke yderligere skridt der skal tages. Og vi skal tage de skridt i fællesskab, siger hun.

- Vi må gå videre med indrejseforbud og indefrysning af midler for flere personer. Tiden er også kommet til, at man skal aflyse det kommende topmøde mellem EU og Rusland, siger statsministeren.

Hun åbner for, at EU-cheferne kan gå videre mod trin tre i den tretrinsraket af sanktioner, som EU's ledere blev enige om på det ekstraordinære topmøde 6. marts.

- Det er vigtigt, at vi gør os klar til mange forskellige scenarier, og det gør vi bedst ved at forberede den næste bølge af sanktioner, hvis det bliver nødvendigt, siger hun.

Trin tre indebærer blandt andet økonomiske sanktioner, som vil have konsekvenser ikke kun for Rusland, men også for EU-lande.

Det virker dog ikke, som om Statsministeren tror, at EU-topmødet vil gå så langt som til faktisk at sætte de mere omfattende sanktioner i værk nu. Blandt andet fordi det tager tid at forberede.

- Der er stor usikkerhed om, hvor langt man har tænkt sig at gå fra russisk side, og der er ingen tegn på forhandlingsvilje fra russisk side. Og derfor må vi gøre klar til samlet at handle.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at EU bevæger sig ind på et vanskeligt område. Det er ikke noget, der skal tages let på. Der skal grundig forberedelse til, for økonomiske sanktioner kan få store konsekvenser for EU-landene selv, siger hun.

Samtidig lægger hun vægt på, at EU-cheferne skal trække vejret dybt, inden de træffer beslutninger.

- Vi er nødt til at holde hovedet koldt og indstille os på en langstrakt krise i forholdet mellem EU og Rusland. Vi skal ikke bilde nogen ind, at en løsning er lige om hjørnet, siger hun.

Helle Thorning-Schmidt siger endvidere, at der givetvis også vil komme forslag til mødet om, at Rusland skal ud af G8, og det vil Danmark støtte.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.