Thorning får svært ved at redde verden i Rio

Obama og Merkel har meldt fra, og klimafolk frygter ny fiasko i Rio. Thorning erkender, at det bliver svært.

19. juni 2012 04:30 - Opdateret 19. juni 2012 04:31

Thorning får svært ved at redde verden i Rio

I dag, tirsdag, vil lufthavnen i Rio de Janeiro i Brasilien summe af liv, når over 100 stats- og regeringschefer begynder at lande for at deltage i et tre dage langt topmøde, der skal munde ud i en aftale om bæredygtig udvikling for hele verden.

Blandt dem er Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, der også deltager som formand for EU. Hun håber, at aftalen vil være med til at sikre et renere miljø samtidig med at mennesker løftes ud af fattigdom i de kommende år.

- Vi ved nu, at vi bliver ni milliarder mennesker frem mod 2040. Det er to milliarder mennesker flere, end vi er i dag. Hvis alle ni milliarder skal udvikle sig og have et nogenlunde fornuftigt liv, så kommer vi til at passe bedre på vores fælles ressourcer.

- Det er udgangspunktet, og udfordringerne er meget store. Men fordi noget er svært, skal det ikke forhindre os i at gå til opgaven, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

Danmark og EU kæmper for, at der på topmødet bliver indført mål for bæredygtig udvikling. Målene skal sikre, at der eksempelvis vil være miljøvenlig strøm til de mange ekstra mennesker i verden.

- Nogen vil måske spørge, hvad skal vi med sådan nogle bæredygtighedsmål. Men vi har haft stor succes med vores 2015-mål med meget konkrete målsætninger for at halvere antallet af mennesker, der sulter, og sikre, at lige mange piger og drenge går i skole.

- Nu skal vi lægge mål om bæredygtighed oven i 2015-målene. Det er ambitionen, og vi håber fra dansk side og fra EU-side, at vi kommer langt.

- Men vi vil være tilfredse, hvis vi har en proces frem mod nogle bæredygtighedsmål, og hvis vi også har sat navn på, hvilke områder det kan være, som eksempelvis jord, vand og energi, siger Helle Thorning-Schmidt.

Både det internationale netværk af miljøorganisationer Friends of the Earth, der i Danmark er repræsenteret af Miljøbevægelsen NOAH, og WWF Verdensnaturfonden advarer dog om, at udkastet til aftaletekst på nuværende tidspunkt afspejler manglende politisk vilje til at løse verdens problemer.

Blandt andet gives der ingen konkrete løfter om penge til udviklingslandene, så de kan indfri målene, lyder kritikken.

/ritzau/

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...