Thorning: For tidligt at tale om folkeafstemning

Først når alle detaljer i EU's bankunion er på plads, vil regeringen afgøre, om der skal være folkeafstemning.

Thorning: For tidligt at tale om folkeafstemning

De EU-skeptiske partier i Folketinget, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, har gjort brættet op: Danskerne bør have mulighed for at stemme om tilslutning til EU's bankunion.

Men det er alt for tidligt at tale om både en folkeafstemning og om, hvorvidt Danmark overhovedet bør deltage i bankunionen, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på et pressemøde i Statsministeriet forud for denne uges EU-topmøde i Bruxelles.

- Der kan godt gå en rum tid, inden vi kender den endelige pakke. Danmarks position har hele tiden været, at vi deltager åbent, aktivt og konstruktivt for at sikre, at ikke-eurolande kan deltage i samarbejdet, hvis de ønsker det.

- Men først når der er klarhed over den samlede pakke, vil regeringen lave en samlet vurdering af fordele og ulemper og tage endelig stilling, siger hun.

EU's økonomi- og finansministre er onsdag samlet i Bruxelles forud for topmødet torsdag og fredag for at arbejde videre med detaljerne i bankunionen.

Der mangler fortsat en række ting i forhold til den fælles afviklingsmekanisme for banker, der kommer i for store økonomiske problemer, ligesom der heller ikke er styr på alle detaljerne i opbygningen af en ny afviklingsfond finansieret af de europæiske banker, som skal sikre, at der er penge nok til at redde eller afvikle nødlidende banker.

Selvom regeringen altså endnu ikke har taget stilling til dansk deltagelse, så mener statsministeren, at hele tanken bag bankunionen er fornuftig.

- Det er Danmarks klare position, at det er bankerne selv, der skal betale regningen og rydde op, hvis der er problemer. Det skal ikke gå ud over skatteydere og småsparere, når en bank er ved at gå ned.

- Det har været et princip i Danmark, og nu ser det ud til, at det også bliver et princip i hele EU, og det er jo egentlig en rigtig god nyhed, siger Thorning.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.