Thorning håber på aftale mellem EU og Ukraine

Danmark fordømmer vold i Ukraine og håber på EU-aftale med landet, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Thorning håber på aftale mellem EU og Ukraine

Regeringen håber, at Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, ikke har udelukket en aftale med EU, nu da han tirsdag har indgået en økonomisk aftale med Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) før de næste dages EU-topmøde i Bruxelles, hvor hun drøfter Ukraine med EU's andre stats- og regeringschefer.

- I går indgik præsident Janukovitj noget overraskende en række aftaler med præsident Putin.

- Vi kender ikke det præcise indhold af aftalerne, men jeg går ud fra, at det ikke er aftaler, som udelukker undertegnelsen af en associeringsaftale med EU, siger Helle Thorning-Schmidt.

Tirsdag indgik Ukraine og Rusland en aftale, der sikrer russisk køb af ukrainske statsobligationer for 83 milliarder kroner. Rusland har samtidig sænket prisen på naturgas med en tredjedel til Ukraine, som har haft svært ved at betale sine regninger.

Tusinder af ukrainere har demonstreret i hovedstaden Kijev, siden præsident Janukovitj 21. november lagde associeringsaftalen med EU på is. Danmark tager afstand fra sikkerhedsstyrkernes vold mod demonstranterne, fastslår statsministeren.

- Der har været massive folkelige demonstrationer i Ukraine. Der skal ikke være tvivl om, at vi fra dansk side kraftigt fordømmer brugen af vold mod fredelige demonstranter, siger Helle Thorning-Schmidt.

- De er i deres gode ret til at kræve Ukraine tilbage på EU-sporet. Ukraine er en hjørnesten i vores østlige partnerskab.

- Jeg forventer, at vi på Det Europæiske Råd (topmødet, red.) vil bekræfte, at vi holder døren åben for en aftale, siger statsministeren.

Ukraines enegang forstyrrede EU's nylige topmøde med østlige partnerskabslande i Litauens hovedstad, Vilnius. Ukraine kommer kun ind i varmen ved at opfylde EU's krav fra 2012, understreger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.