Thorning holder fast: Dansk rabat eller ingen budgetaftale

Statsministeren er parat til at spænde ben for budgetaftale på EU-topmøde i kampen for en dansk milliardrabat.

Thorning holder fast: Dansk rabat eller ingen budgetaftale

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) melder sig parat til om nødvendigt at blokere for en aftale om EU's langtidsbudget, når EU's stats- og regeringschefer senere på ugen mødes i Bruxelles.

Kravet om en dansk rabat på en milliard kroner om året er fortsat altafgørende for, at Danmark kan sige ja til en budgetaftale, fastslår statsministeren.

- Det er stadig sådan, at vi ønsker en milliard i en dansk rabat, og det er det, vi arbejder meget hårdt på i øjeblikket.

Spørgsmål: Tidligere har du snakket om veto, hvis det ikke bliver sådan. Hedder det stadig sådan, at enten er der en milliard i dansk rabat, eller også bliver der ingen budgetaftale?

- Det hedder stadig sådan, ja.

Dermed holder Helle Thorning-Schmidt fast på det danske hovedkrav, som har mødt massiv modstand i både andre medlemslande og i EU-Kommissionen.

I sidste måned slog EU's budgetkommissær, Janusz Lewandowski, således fast, at Danmark er et for rigt land til at gøre sig fortjent til at få rabat på EU-budgettet.

- I er det næstrigeste land i EU, og i mine beregninger er Danmark ikke kandidat til en rabat, sagde Lewandowski til Politiken.

Det er under forhandlingerne om EU's omkring 1000 milliarder euro store budget for perioden 2014-2020, at regeringen kræver at få en årlig rabat på en milliard kroner på det danske EU-kontingent.

Over for de øvrige EU-lande og EU-præsident Herman Van Rompuy har Thornings krav dog lydt på 150 millioner euro i rabat hvert år, hvilket svarer til lidt over 1,1 milliard kroner.

Dermed er der mulighed for at file en smule på det danske krav og stadig opfylde løftet til danskerne om en milliardrabat.

Det danske rabatkrav nåede dog slet ikke at komme formelt på dagsordenen på budgettopmødet 22.-23. november sidste år, som blev afbrudt uden en aftale. Siden har de formelle forhandlinger stået stille, mens EU-præsident Herman Van Rompuy har gødet jorden for en aftale.

Torsdag og fredag i denne uge vil stats- og regeringscheferne for de 27 EU-lande mødes i Bruxelles og gøre et nyt forsøg på at nå en aftale.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.