Aarhus

Thorning: Ikke brug for paradeforslag

Socialdemokraterne vil ikke give et præcist bud på, hvordan dagpengereglerne skal indrettes før efter valget

Helle Thorning-Schmidt fremlagde Socialdemokraternes valggrundlag. Foto: Scanpix

Helle Thorning-Schmidt fremlagde Socialdemokraternes valggrundlag. Foto: Scanpix

AARHUS:Socialdemokraternes absolutte topfolk, Helle Thorning-Schmidt, Mette Frederiksen og Bjarne Corydon var i spidsen, da Socialdemokraterne fredag fremlagde deres valggrundlag på et pressemøde i Aarhus.

Valggrundlaget skal tegne Socialdemokratiets politik de næste fire år og indeholder bud på, hvad partiet vil gøre, hvis man vinder valget. Udspillet giver dog ingen svar på, hvordan dagpengereglerne konkret skal indrettes.

Dermed må danskerne efter fire år med konstant uro om dagpengereglerne indstille sig på, at Socialdemokraterne først efter valget vil fortælle, hvordan de mener, at dagpengesystemet fremover skal indrettes.

Opbakning og tryghed

Helle Thorning-Schmidt vil nemlig afvente dagpengekommissionens anbefalinger, før man lægger sig fast på den præcise indretning af dagpengesystemet.

- Det sidste, Danmark har brug for, er, at alle partierne opstiller deres paradeforslag omkring dagpengesystemet. Det, vi har brug for, er at finde et dagpengesystem, som mange bakker op om, som giver tryghed til den enkelte ledige, og som vi ikke diskuterer hver eneste dag.

- Det er det, jeg har lagt op til ved at få nedsat en kommission, der kommer med sit udspil i september. Derefter er jeg overbevist om, at vi har grundlaget for at skabe en bred aftale om et nyt dagpengesystem, siger Helle Thorning-Schmidt.

Behov for nytænkning

I stedet for at give et præcist svar på, hvordan dagpengereglerne skal indrettes, har hun udstukket nogle principper for, hvordan dagpengesystemet skal indrettes.

Blandt andet skal reglerne for genoptjening af dagpenge ”nytænkes”. Hun siger dog ikke, om perioden skal halveres fra 52 til 26 uger, som DF, EL og SF kæmper for.

Thornings lægger også op til, at færre fremover skal opbruge retten til dagpenge. Hun har dog samtidig fastslået, at der ikke skal bruges flere penge på dagpengesystemet. Det udelukker reelt en længere dagpengeperiode end de to år, som gælder nu.

Det gik for stærkt

Årsagen til, at vælgerne må vente på et svar, er ifølge Helle Thorning-Schmidt, at det gik alt for stærkt, da de borgerlige partier - med støtte fra De Radikale - i 2010 besluttede at halvere dagpengeperioden fra fire til to år.

- Vi har brugt næsten fire milliarder kroner på at råde bod på et dagpengesystem, der ikke fungerer, og som i øvrigt heller ikke er kommet til fuld effekt, fordi vi har brugt så mange penge på at afbøde konsekvenserne.

- Det skal være slut nu, for vi har brug for et nyt dagpengesystem, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.