Thorning: Jødeflugt er et lyspunkt i holocausts mørke

Det er værd at huske danske jøders flugt i 1943 som et lyspunkt, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Thorning: Jødeflugt er et lyspunkt i holocausts mørke

Danskerne hjalp for 70 år siden deres jødiske landsmænd til at undslippe nazisterne, som drev dem på flugt natten mellem 1. og 2. oktober 1943. Derfor er jødernes flugt blevet et lysglimt.

Sådan indleder statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sin tale ved Folketingets åbning.

Hun modtager 2. oktober The Raoul Wallenberg Centennial Medal på vegne af de danskere, der under 2. Verdenskrig bidrog til, at langt størstedelen af de danske jøder blev reddet over Øresund og bragt i sikkerhed i Sverige.

Medaljen overrækkes til hende i Det Kongelige Teater.

- De reddede livet med hjælp fra de landsmænd og -kvinder, der som noget helt naturligt hjalp en anden dansker i nød. Og derfor er de danske jøders flugt til Sverige - trods alvoren - blevet et lyspunkt i holocausts mørke, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun understreger, at de flygtende jøder måtte skjule sig hos venner, naboer eller fremmede.

- Omkring 8000 mennesker måtte flygte fra grusomme racelove. Hundredvis blev arresteret og deporteret. Mange døde under flugten. Andre bukkede under i kz-lejren, siger statsministeren med henvisning til danske jøders deportation til Theresienstadt.

Helle Thorning-Schmidt advarer mod at bruge fortiden til at sige noget direkte om vor samtid.

- Men vores fælles historie er netop fælles. Den viser, hvad vi er rundet af. Og det er værd at huske i dag. og det siger noget om, hvad Danmark er for et land. Vi er et stærkt fællesskab. Vi passer på hinanden, siger Helle Thorning-Schmidt.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.