Thorning: Kinas besøg sikrer danskerne job

Der er ingen grænse for Kinas vækst i de kommende år, og Danmark skal være med fra nu af, siger Thorning.

Thorning: Kinas besøg sikrer danskerne job

For mange danskere vil Kinas præsident, Hu Jintaos, besøg i Danmark nok primært opleves som en gene for trafikken i København i de kommende dage.

Men ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) kommer danskerne også til at mærke besøget i form af nye job.

- Jeg tør ikke sætte tal på, hvor mange job vi taler om, men vi er oppe i aftaler for tocifrede milliardbeløb, og der er næsten ikke nogen grænse på, hvor stort det kinesiske marked kan blive over de næste 10 til 20 år, siger Helle Thorning-Schmidt til Ritzau.

- Hvis vi er med nu med vores produkter og ikke mindst grønne løsninger, hvor Danmark har nogle konkrete svar på nogle af de udfordringer, kineserne har lige nu, så vil det skabe job i Danmark, siger hun.

Over de tre døgn, det kinesiske besøg varer, vil der blive indgået officielle partnerskaber mellem staten Danmark og staten Kina på en række områder.

- Det er fundamentet for, at vi kan komme videre med nogle af de mere økonomiske partnerskaber og aftaler mellem virksomheder, siger Helle Thorning-Schmidt.

- I Kina har de en meget stærk styring af økonomien. Derfor er det godt, hvis vi kan kombinere en statslig aftale om or eksempel bygningsrenovering med, at der også er aftaler mellem konkrete virksomheder.

Og det vil ske, forventer statsministeren.

- For danske virksomheder betyder det formentlig helt kontant flere ordrer i ordrebøgerne. Og flere ordrer betyder job i Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.

Hun forventer også, at besøget vil resulterer i flere kinesiske investeringer i Danmark.

Spørgsmål: Giver det nogen bitter eftersmag, at de økonomiske aftaler kommer i stand med et land, som er anklaget for at overtræde menneskerettigheder?

- Jeg tror, det er rigtigt vigtigt at forstå, at hvis Danmark skal påvirke Kina, så får vi en langt bedre platform ved at samarbejde med Kina både menneskeligt, kulturelt og økonomisk.

- Der er problemer i Kina, og dem skal vi adressere. Men vi kan gøre det langt bedre, hvis vi snakker med folk frem for at bruge sanktioner eller selvvalgt isolation, siger Helle Thorning-Schmidt.

Den danske regering håber, at forholdet til Kina vil fortsætte med at udvikle sig, så Danmark får et officielt statsbesøg i Kina ligesom kineserne har nu i Danmark.

/ritzau/