Thorning klar med ny uddannelse til skoletrætte

Regeringen vil oprette en ny toårig uddannelse rettet mod unge, som ellers risikerer at ende på kontanthjælp.

Thorning klar med ny uddannelse til skoletrætte

Regeringen ventes i morgen at fremlægge sit udspil til en reform af erhvervsuddannelserne, men allerede i sin tale ved Folketingets åbning tog statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) fat på indholdet i reformen.

Ifølge statsministeren vil regeringen blandt andet række hånde ud mod unge, som har svært ved at gennemføre en ungdomsuddannelser.

Det sker ved at indføre en toårig fleksuddannelse, som er målrettet unge, der enten er skoletrætte eller har svært ved at følge med.

- Der er unge, som i dag begynder på uddannelser, de ikke kan magte. Som risikerer aldrig at få et rigtigt arbejde. Som hænger fast i kontanthjælp.

- Regeringen vil oprette en ny toårig fleksuddannelse, der er rettet mod netop de unge. Det skal være en fuld ungdomsuddannelse, hvor målet er arbejde bagefter, siger Helle Thorning-Schmidt i sin åbningstale.

Allerede i regeringsgrundlaget fastslog regeringen, at der ville komme en særlig uddannelse til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse.

Her fastslår de tre regeringspartier, at uddannelsen vil bestå af skræddersyede uddannelsesforløb, hvor den unge kan gennemføre moduler inden for ungdomsuddannelser, produktionsskoler og højskoler, der tilsammen skal udgøre en fuld ungdomsuddannelse.

I talen fremlægger Thorning flere af punkterne i regeringens forsøg på at få flere til at søge ind på erhvervsskolerne.

Blandt andet skal eleverne fremover have minimum 26 timer om ugen, og der vil blive stillet krav om mindst karakteren to i dansk og matematik ved de afsluttende prøver i folkeskolen. Eller at man har en aftale om en praktikplads inden skolestart.

Thorning bruger i talen igen en dreng ved navn Emil som eksempel på, at mange unge tvivler på, om det skal starte på en erhvervsuddannelse.

Ifølge Thorning er målet med reformen at gøre erhvervsuddannelserne til et "attraktivt førstevalg for Emil og hans klassekammerater".

- Danmark har stolte traditioner for dygtige faglærte. Vi har en tradition for uddannelser med solid forankring i praktisk arbejde. Men erhvervsskolerne har været forsømt i mange år. Færre og færre unge søger ind på skolerne. Og halvdelen falder fra, siger Thorning.

Regeringens mål er, at 25 procent af de unge i 2020 skal tage en erhvervsuddannelse.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.